keskiviikko 15. syyskuuta 2010

HS: Ulkomaalaisten työttömyys kasvoi taantumassa rajusti

Helsingin Sanomat: Ulkomaalaisten työttömyys kasvoi taantumassa rajusti 15.9.2010

Suomessa asuvien ulkomaalaisten työttömyysaste on noussut rajusti taantumassa, selviää Tilastokeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tuoreista ennakkoarvioista.

Ulkomaalaisten työttömyysaste nousi vuoden 2009 lopussa 25,2 prosenttiin. Luku on yli kaksinkertainen verrattuna kantaväestön työttömyysasteeseen samana ajankohtana.

Nousua ulkomaalaisten työttömyysasteessa oli vuositasolla 6,5 prosenttiyksikköä. Samalla aikavälillä 2008–2009 koko väestön työttömyysaste nousi runsaat kaksi prosenttiyksikköä 10,9:ään.

TEM:n mukaan valtaosa työttömistä ja työtä hakevista ulkomaalaisista oli Uudellamaalla. Suurimmalla osalla vuoden 2009 runsaasta 51 000 työnhakijasta oli keskiasteen tai ylemmän perusasteen koulutus.

Neuvotteleva virkamies Kai Koivumäki arvioi, että ulkomaalaisten osa taantumassa on ollut pitkälti sama kuin esimerkiksi nuorten ja vastavalmistuneiden.

"Erityisryhmät, joilla ei ole koulutusta tai työkokemusta, ovat ilmeisesti joutuneet laman kouriin pahemmin kuin perusporukka, joilla on koulutus ja kokemus kunnossa."

Työllisyystilanteen jatkuessa yhtä synkkänä julkista tukea tulisi Koivumäen mielestä lisätä ulkomaalaisille ja maahanmuuttajille suunnattuun ammattikoulutukseen sekä tukea esimerkiksi työharjoitteluita ja oppisopimuskoulutuksia, joiden kautta työelämään siirtyminen helpottuisi.

"Myös yrityksiltä tarvitaan tahtoa. Ne näkevät ehkä vähän pidemmällä aikavälillä, että pian jälleen tarvitaan myös maassa olevia maahanmuuttajia työmarkkinoilla. Heidän osaamistaan ei saisi päästää rapautumaan."