maanantai 13. syyskuuta 2010

Ilta-Sanomat: Iranin suurlähetystöstä loikannut hakee turvapaikkaa Suomesta

Ilta-Sanomat/STT: Iranin suurlähetystöstä loikannut hakee turvapaikkaa Suomesta 13.9.2010

Iranin Suomen-lähetystön entinen diplomaatti hakee turvapaikkaa Suomesta. Hossein Alizadeh kertoi lauantaina eronneensa protestina maansa hallinnolle.

Alizadehin mukaan Iranin toissakesäisten presidentinvaalien tulos oli vilpillinen.

Hän kertoo myöskin, että hallitus kielsi suurlähetystöjä kommentoimasta presidentinvaalien tulosta ulkomaille. Ohjeistus lähetettiin ennen ääntenlaskentaa.

Hän pitää omaa turvallisuuttaan uhattuna.

______________________________________________________

Verkkouutiset: Iranilainen diplomaatti ei saa erityiskohtelua turvapaikkajonossa

Diplomaatin paikan Iranin Helsingin-suurlähetystössä jättänyt Hossein Alizadeh aikoo hakea turvapaikkaa Suomesta.

Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) erityisavustaja Corinna Tammenmaa kertoo Verkkouutisille, että turvapaikasta päättää Maahanmuuttovirasto, eikä ministeri saa päätökseen puuttua.
Turvapaikkahakemusten keskimääräinen käsittelyaika on ollut alkuvuonna 321 vuorokautta normaalimenettelyssä.

Nopeutettuun menettelyyn kuuluvat ilmeisen perusteettomat hakemukset, turvallisesta turvapaikka- ja alkuperämaasta tulevien hakijoiden hakemukset sekä hakemukset, joiden käsittely kuuluu Dublin-asetuksen mukaan jollekin toiselle valtiolle.

Jos turvapaikan hakija ei ole tyytyväinen turvapaikkapäätökseen, hän voi valittaa siitä hallinto-oikeuteen.


Alizadehilla edelleen diplomaatin status

Iran on kiistänyt Hossein Alizadehin eronneen diplomaatin tehtävästä.

- Meille ei ole virallista yhteydenottoa tai tietoa tullut Iranin lähetystöstä, jossa olisi tiedotettu, että hänen toimikautensa olisi päättynyt, eli hän on listattuna edelleen diplomaatiksi, protokollapäällikkö Mikko Jokela ulkoasiainministeriöstä kertoo Verkkouutisille.
Mikäli Alizadeh hakee turvapaikaa diplomaattistatuksella, hänen hakemuksensa käsitellä normaalin turvapaikkahakemusmenettelyn mukaisesti.

- Hänen täytyy kääntyä normaalisti poliisiviranomaisten puoleen, jos hän turvapaikkaa hakee, Jokela sanoo.

Niin kauan kuin Alizadehilla on diplomaatin status, hän voi oleskella maassa. Kun status häviää, oleskelulupa päättyy heti.

Suomesta turvapaikkaa hakenut henkilö majoitetaan vastaanottokeskukseen, missä hän saa asua odottaessaan turvapaikkahakemuksen ratkaisemista. Hakija voi järjestää majoituksensa myös itse vastaanottokeskuksen ulkopuolelta, mutta silloin hänen asumiskustannuksiaan ei korvata.
Turvapaikan tai oleskeluluvan voi saada, jos tarvitsee kansainvälistä suojelua sen vuoksi, että henkilöön kohdistuu asuinmaassa vakavia ihmisoikeusloukkauksia.

______________________________________________________

Aamulehti/STT: Thors: Diplomaatin turvapaikkahakemus saa normaalin käsittelyn

Maahanmuutosta vastaavan ministeri Astrid Thorsin (r.) mukaan iranilaisdiplomaatin turvapaikkahakemus käsitellään aivan normaaliin tapaan. Maahanmuuttovirasto käsittelee asian, eikä ministerillä ole asiasta omaa mielipidettä.

Thors korostaa, että tässä tapauksessa otetaan luonnollisesti huomioon se, mitä on tapahtunut sen jälkeen, kun diplomaatti on lähtenyt Iranista. Hän arvioi, että turvapaikka-anomuksen käsitteleminen kestää 6-12 kuukautta.

Iranin Suomen-lähetystön entinen diplomaatti Hossein Alizadeh kertoi lauantaina eronneensa protestina maansa hallinnolle. Tänään hän kertoi hakevansa Suomesta turvapaikkaa.

Thorsin mukaan se, että iranilaisdiplomaatti olisi saanut turvapaikan Norjasta, ei sinänsä anna osviittaa suuntaan tai toiseen. Euroopan maissa on erilaiset käytännöt turvapaikkojen myöntämisessä, Thors sanoi Brysselissä EU-ministerikokouksen yhteydessä.

___________________________________________________________


Verkkouutiset/STT: Hossein Alizadeh: "Iranissa saattaisin saada jopa kuolemantuomion"

Iranin Suomen-lähetystön entinen kakkosmies Hossein Alizadeh kertoo eronneensa protestiksi maansa harjoittamalle julmalle politiikalle ja viime vuonna järjestetyille vilpillisille presidentinvaaleille. Hän hakee turvapaikkaa Suomesta.

- En aio palata Iraniin, sillä siellä saattaisin saada vastaani jopa kuolemantuomion, Alizadeh sanoi.

Alizadeh uskoo arvostelleensa Irania jo niin kovalla kädellä, että mikä tahansa Euroopan maa tarjoaisi hänelle turvapaikkaa. Hän kertoi saaneensa jo useita uhkaavansävyisiä viestejä.

Entinen diplomaatti kertoi liittyvänsä Iranin vihreän vallankumouksen eli presidentinvaalien jälkeen syntyneen oppositioliikkeen riveihin.

Alizadeh jakoi Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa kopioita Iranin suurlähetystöilleen lähettämästä ohjeistuksesta, joka kielsi kommentoimasta 14. kesäkuuta järjestettyjen presidentinvaalien tulosta kansainväliselle medialle.

Alizadehin tarjoaman englanninkielisen käännöksen mukaan sanamuodot viittaisivat siihen, että presidentinvaalien tulos olisi ollut jo tiedossa, vaikka ohje on lähetetty 22. kesäkuuta, jolloin äänien laskenta oli yhä alkutekijöissään.

Alizadehin mukaan ohjeistus on selvä todiste törkeästä vaalivilpistä. Hän ei ole nähnyt vastaavaa parikymmenvuotisen uransa aikana.

Lopullisen päätöksen loikkauksesta laukaisivat kuitenkin tiedot siitä, kuinka raa'asti hallitus vaiensi oikeuksiaan vaatineet mielenosoittajat.

- Vaalien jälkeen ihmiset tulvivat kaduille ja kysyivät "Missä on ääneni?". Tiedämme hyvin, miten heidän kävi, kiihtynyt Alizadeh sanoi.

Lähetystö: Alizadeh erotettu

Iranin Suomen-suurlähetystö tiedotti lyhyesti maanantaina, että Alizadehin työsuhde olisi purettu jo 20. elokuuta. Suomen ulkoministeriö ei löytänyt tiedolle vahvistusta iltaan mennessä, mutta jatkoi asian selvittämistä.

Lähetystö on jo aiemmin vihjannut, että sotku johtuu Alizadehin halusta jäädä lastensa koulunkäynnin takia Suomeen.

Alizadeh kertoi saman tekosyyn nousseen esille myös viime tammikuussa, kun Iranin Norjan-konsuli Mohammed Reza Heydari loikkasi. Ennen Heydaria myös Iranin Japanin-suurlähetystöstä yksi diplomaatti on jättänyt tehtävänsä.