tiistai 14. syyskuuta 2010

Pohjalainen: Vaasa tarvitsee ulkomaista työvoimaa

Pohjalainen: Vaasa tarvitsee ulkomaista työvoimaa 14.9.2010

Vaasa Maahanmuuttokeskustelun käydessä yhä kuumempana, Vaasan maahanmuuttoasioista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Kristina Stenman iskee ulkomaalaisten työllistymistilastoista faktoja pöytään.Kaupungin tutkimuspäällikön Kimmo Sarasteen laatimasta raportista selviää, että viime vuonna Vaasassa asui noin 3000 ulkomaalaista. Vuonna 2008 neljä viidestä työvoimaan kuuluneesta maahanmuuttajasta työllistyi.

Maahanmuuttajat ovat saaneet Stenmanin mukaan aika hyvin Vaasasta töitä, jos lukua vertaa muihin Suomen kaupunkeihin.

Mihin he työllistyivät?

-Eri puolille. Jos ajattelee Vaasan kansainvälisiä yrityksiä, Wärtsilällä taitaa olla noin kymmenen prosenttia ulkomaalaisia töissä. Työperäisiä maahanmuuttajia on tullut myös pieniin ja keskisuuriin metallialan yrityksiin, ja kaupungilla alkaa olla maahanmuuttajia hoitoalalla, Stenman luettelee.

Hän myöntää, ettei Vaasan kaupunki työllistä maahanmuuttajia niin paljon kuin puheet antaisivat olettaa.

-Kaupungilla on aika vähän maahanmuuttajataustaista väkeä, että siinä on kyllä tekemistä. Olemme ryhtyneet räätälöimään lähihoitajakoulutusta maahanmuuttajille.

Apulaiskaupunginjohtaja selittää, että ulkomaiset koulutukset eivät vastaa suomalaista, joten maahanmuuttajat joutuvat opiskelemaan aika paljon voidakseen työskennellä Suomessa. Kielivaatimuksista voisi hänen mielestään joissakin tapauksissa vähän tinkiä.

-Mutta nuoria alkaa olla koulutuksissa ja pikkuhiljaa työelämässä.Onko Vaasassa liikaa maahanmuuttajia? Sarasteen tilastossa Vaasa komeilee sijalla neljä, kun puhutaan ulkomaalaisten osuudesta koko kaupungin väestöön.Vaasaa enemmän maahanmuuttajia on vain pääkaupunkiseudulla: Helsingissä 7,2 prosenttia, Espoossa 6,3 ja kolmanneksi Vantaalla 6,0. Vaasassa prosenttiluku on viisi.

Vuosien 1992-2009 eli 17 vuoden aikana Pohjanmaan keskuspaikkaan on vastaanotettu pakolaisiakin eniten koko maassa.

Stenman perustelee lukuja muun muassa työvoiman tarpeella.

-Vaasassa on kova työvoiman tarve tulevaisuudessa, kun eläköitymisen ja uusien työpaikkojen johdosta tarvitaan 500-1000 henkilöä vuosittain kaikilla aloilla. Se tarkoittaa, että tarvitsemme uusia työntekijöitä joko Suomesta tai ulkomailta.