torstai 9. syyskuuta 2010

Vartti: Vapaa Katto: Häätö tarkoittaa talojen valtauksia

Vartti: Vapaa Katto: Häätö tarkoittaa talojen valtauksia 9.9.2010

Jatkuuko sosiaalikeskus Sataman vuokrasopimus vai ei? Sopimuksen irtisanomista on vaadittu, koska keskuksen pihalla asuu itäeurooppalaisia romaneja.

Kun Kalasataman tiilitalo viime vuoden alkupuolella vuokrattiin, oli Vapaa Katto -yhdistyksen aktiiveilla takanaan kahdeksan vuotta tyhjillään olleiden talojen valtausta. Jos häätö tulee, alkaa ehkä uusi valtausrumba.

- Toiminta ei tule missään nimessä loppumaan. On aika varmaa, että talonvaltaus tulee jatkumaan, kunnes saamme pysyvän sosiaalikeskuksen, Satamaa pyörittävän Vapaa Katto -yhdistyksen edustaja Illusia Anastasia Girs.

Sataman aktiivien mukaan häätö siirtäisi leirin vain toiseen paikkaan.

- Luulen, että romanit siirtyisivät muutaman metrin vasemmalle tai oikealle. Ongelma ei sillä katoaisi, toteaa Girs.

Satamalaisten mielestä kaupungin pitäisi itse tarjota romaneille majoittumismahdollisuus saniteettitiloineen. Sataman pihalle he päätyivät vuosi sitten kesäkuussa. Syynä oli sääli, Girs muistelee.

- Teki pahaa, kun he olivat kadulla lapsineen. Päätimme tarjota edes paikan, jossa voi käydä vessassa ja josta saa kuumaa vettä. Se kuuluu jokaisen ihmisen perusoikeuksiin.

Talon toiminnan kannalta romanit ovat kuitenkin vain sivujuonne. Satamassa pyörii muun muassa ompelukerho ja teatteriryhmä. Lisäksi siellä järjestetään elokuvailtoja ja konsertteja.

Vapaa Katto ry on tilojen virallinen hallitsija, mutta käytännön valta on käyttäjillä. Mukaan pääsee kuka vain, eikä jäsenyyttä vaadita. On vain noudatettava talon sääntöjä. Ne kieltävät seksismin, rasismin, homofobian, häiritsevän käyttäytymisen, tupakoinnin ja kovien huumeiden käytön. Perusperiaate on maksuttomuus.

- Emme saa avustuksia, emmekä velvoita käyttäjiä maksamaan tilan käytöstä. Lahjoituksia otetaan vastaan ja työt tehdään talkoovoimin, aktiivi Katja Tuominen kertoo.

Romaneilta peritään rahat talon sähkölaskuun. Vuokrarahoja ei peritä, koska kaupunki ei vaadi vuokraa. Joitakin ongelmia yhteiselossa on ollut.

- Joskus on keskusteltu siitä, mihin pyykit ripustetaan. Ja toki tontti on epäsiisti, mutta se johtuu siitä, ettei meillä ole tarpeeksi roskiksia. Jos saisimme vaikka kahdeksan roskista lisää, olisi tilanne eri, Girs sanoo.

Romanileirissä häätöuhka ei päällisin puolin näy.

- Ehkä talveksi lähdemme, en minä tiedä, sanoo nelikymppinen mies englanniksi ja kohauttaa hartioitaan.

Helsingin nuorisolautakunta päättää häädöstä syyskuun lopulla.