sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Vantaan Sanomat: 150 työhakemusta, ei yhtään vastausta

Vantaan Sanomat: 150 työhakemusta, ei yhtään vastausta 10.10.2010

Zoubir Chaouche on vantaalainen mies, jolla pitäisi olla kaikki kunnossa. Hänellä on filosofian maisterin koulutus ja sujuva ranskan, arabian ja englannin kielitaito.

Noin viisi vuotta sitten kotimaastaan Algeriasta Tikkurilaan muuttanut mies puhuu myös suomea kohtalaisesti, mutta se ei tunnu työmarkkinoilla riittävän.

–Työn saaminen täällä on tosi vaikeaa. Kaikki sanovat että pitäisi puhua hyvää suomea, hän valittelee.

Ensisijaisesti Chaouche hakee koulutustaan vastaavia toimisto- tai arkistotöitä, mutta nykytilanteessa käy lähes mikä tahansa muukin.

–Olen lähettänyt yli 150 työhakemusta ja saanut nolla vastausta, mies toteaa.

–Minulla on yliopistotutkinto, mutta etsin nyt mitä tahansa työtä, vaikka pizzeriasta.

Vantaan Työ- ja elinkeinotoimiston julkaisemien lukujen mukaan talouden taantuma on koetellut erityisesti maahanmuuttajataustaisten ihmisten työpaikkoja verrattuna kantaväestöön.

Elokuun lopussa Vantaalla oli 9555 työtöntä työnhakijaa, joista noin 20 oli prosenttia maahanmuuttajataustaisia. Vantaan te-toimiston johtaja Raimo Hokkanen pitää yhtenä pääongelmana työllistämiseen liittyvää paperisotaa.

–Maahanmuuttajien työllistämiseen liittyvää byrokratiaa pitäisi purkaa, yksinkertaistaa ja selkiyttää.

Toinen keskeinen tekijä on avointen työpaikkojen määrä. Niitä tarvittaisiin Hokkasen mukaan noin 5000 kuukaudessa, jotta työttömyys vähitellen alkaisi laskea.

Vantaalla viimeaikainen kehitys on ollut suotuisa: avointen työpaikkojen määrä on toukokuusta lähtien kasvanut tasaisesti.

Keskiviikkona Tikkurilassa järjestetty maahanmuuttajien työtori osoitti, että tilanteessa on kyse muustakin kuin vain luvuista paperilla. Oven takana oli työnhakijoita jo kello 11 eli tuntia ennen tapahtuman alkamista.

Tasan kahdeltatoista tiloissa vallitsi jo väentungos, ja kaikkiaan kävijöitä kävi ennätysmäärä, noin 550 maahanmuuttajaa.

–Monta kertaa sanotaan, että maahanmuuttajat eivät ole halukkaita tekemään töitä, mutta kyllä tämä on yksi osoitus päinvastaisesta. Ei tänne työtorille ketään väkipakolla tuoda, Hokkanen sanoo.

Zoubir Chaouchekin tuli paikalle omasta tahdostaan – saadakseen työtä.