perjantai 8. lokakuuta 2010

YLE: Rahatuki ratkaisi angolalaispojan oleskeluluvan

YLE Oulu: Rahatuki ratkaisi angolalaispojan oleskeluluvan 8.10.2010

Pudasjärvellä oleskelleen nuoren angolalaisopiskelijan tilanne ratkesi, kun hän sai opiskeluunsa rahallista tukea. Nuorukainen saa ilmeisesti myös muukalaispassin. Ulkomaalaisasioita hoitava poliisi kummastelee, ettei asioita hoidettu aiemmin kuntoon.

Angolalaisopiskelija sai käännytyspäätöksen jo tammikuussa. Ulkomaalaisasioita Oulun poliisissa hoitava rikosylikonstaapeli Jouko Autio ihmettelee, ettei 19-vuotiaan nuoren miehen asioita hoidettu aiemmin kuntoon.

- Asiaan tartuttiin vasta silloin, kun poliisi ryhtyi käännytyspäätöksen täytäntöönpanoon, Jouko Autio sanoo.

Raha-apua ja muukalaispassi

Nuorukaisen kohtalo ratkesi, kun Pudasjärveltä ilmaantui hänen opiskelulleen taloudellista tukea. Häntä oltiin jo käännyttämässä. Nuorukainen on hakenut myös muukalaispassia, jonka maahanmuuttovirasto ilmeisesti myöntää.

- Maahanmuuttoviraston tieto ratkaisi, että Helsingin poliisi vapautti opiskelijanuoren, rikosylikonstaapeli Jouko Autio kertoo.

Kielteinen turvapaikkapäätös ja käännytyspäätös annettiin tammikuussa. Helsingin hallinto-oikeus vahvisti ne kesäkuussa.
Opiskelulupaan ei ollut edellytyksiä

Rikosylikonstaapeli Jouko Aution mukaan nuorukainen haki oleskelulupaa opiskelun perusteella, mutta esteeksi muodostui rahoitus ja passin puuttuminen.

- Opiskelulupahakemus tuli vireille vasta elokuussa, mutta silloin edellytyksiä ei passin puuttumisen takia ollut, rikosylikonstaapeli Jouko Autio sanoo.

Nuorukainen aloitti opiskelut ammattioppilaitoksessa tänä syksynä. Hänet haettiin syyskuun lopulla poliisin huostaan Pudasjärven pakolaiskeskuksesta ja vietiin odottamaan käännytystä.

Oulun piispa Samuel Salmi paheksui aiemmin viranomaisten toimia nuorukaisen karkottamisessa.

________________________________________

Kaleva: Stallone Pinheiro sai taloudellista tukea oleskelulupahakemusta varten

Stallone Pinheiro on hakenut opiskelijan oleskelulupaa. Sen saaminen edellyttää muun muassa sitä, että hakija on hyväksytty opiskelijaksi suomalaiseen oppilaitokseen ja opinnot johtavat tutkintoon tai ammattiin.

Lisäksi ulkomaalaiselta on löydyttävä sairaanhoidon kustannukset kattava vakuutus ja noin 6 000 euroa rahaa vuoden opintoja varten.

Nämä asiat ovat Pinheiron kohdalla olleet kunnossa jo aikoja sitten, nuorukaisen sielunhoitaja, lääninrovasti Erkki Piri sanoo. Pinheiro sai vaaditut rahat yksityisiltä ihmisiltä, jotka halusivat tukea häntä.

Piri painottaa, etteivät he ole halunneet asiassa syntyneen kohun aikana kyseenalaistaa viranomaisten toimia tai taistella ketään vastaan.

"Mutta jos vääryydet johtavat sellaiseen kohteluun kuin hänen kohdallaan, se ei voi olla oikein", Piri sanoo.

"Mielestäni koko maahanmuuttopolitiikkaa ja siihen liittyvää byrokratiaa täytyy arvioida uudelleen."

Opiskelijan oleskelulupa on tilapäinen. Opiskelija voi jäädä opintojen päätyttyä Suomeen, jos hänelle voidaan myöntää uusi oleskelulupa muilla perusteilla.