torstai 2. joulukuuta 2010

Vartti: Romanit siirtyivät Rastilan leirintäalueelle

Vartti: Romanit siirtyivät Rastilan leirintäalueelle 2.12.2010

Osa Helsingissä olevista Romanian romaneista on siirtynyt Rastilan leirintäalueelle. Leirintäalueella on ainakin yksi kilvetön matkailuvaunu ja muutamia Romanian kilvissä olevia henkilöautoja.

-  Romaneita on näkynyt täällä noin viikon verran. Muutamana yönä he ovat vuokranneet mökin. Nyt alueella on näkynyt kolme henkilöautoa, ja keskiviikon vastaisena yönä autoissa nukkui noin kymmenen henkilöä, kuvan leirintäalueelta lähettänyt Vartin lukija kertoo.

Helsingin sosiaaliviraston johtavan asiantuntijan Jarmo Räihän arvion mukaan Helsingissä on tällä hetkellä noin 30 Romanian romania. Osa on yksityismajoituksessa.

- Tilanne vaihtelee, mutta sunnuntaihin mennessä täältä lähti noin 50 henkilöä. Toivon, ettei heitä tulisi tänne enää lisää näin kylmillä keleillä, Räihä toteaa.


Turusta ja Jyväskylästä tulleet eivät saaneet matkarahoja

Helsingin sosiaalivirasto päätti viime viikolla lähettää Kalasataman pihalla majailleet romanit takaisin Romaniaan turvallisuussyistä. Kaupunki kustansi lähtijöille lento- ja lauttalippuja sekä bensarahaa yhteensä 6 500 eurolla.

Räihän mukaan Kalasataman tulipalon jälkeen ainakin neljän hengen porukka kieltäytyi matkarahoista ja siirtyi matkailuvaunun kanssa Rastilan leirintäalueelle. Leirintäalueella olevista henkilöautoista Räihä ei ollut kuullut keskiviikkoiltapäivään mennessä.

- Sen tiedän, että maanantaina Turusta ja Jyväskylästä tuli muutama autokunta hakemaan matkarahoja Helsingin sosiaalivirastosta. Rahoja ei heille annettu, koska matkarahojen antaminen liittyi vain Kalasataman tyhjentämiseen, Räihä toteaa.

- Sovelsimme matkarahoja pyytäneiden romaneiden kohdalla kaupungin hallituksen linjaa siitä, että aikuiset EU-kansalaiset ovat turisteja, joiden pitää tulla toimeen omillaan sekä järjestää majoitus ja matkarahat itse, Räihä perustelee.

Vapaa liikkuvuus ry on kritisoinut sosiaaliviraston toimintatapoja kestämättöminä.

– Romanit tulevat tänne takaisin viimeistään kolmen-neljän kuukauden päästä. Olemme hokeneet viimeiset kolme vuotta, että Kalasataman kaltaiset tilanteet vältettäisiin siten, että kodittomille ulkomaalaisille, joita on muitakin kuin romanit, pitäisi järjestää turvallinen leiriytymispaikka tai jonkinlainen asuntolajärjestelmä. Ongelma ei ratkea sillä, että ihmisiä pakkokäännytetään pois maasta, Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus ry:stä toteaa.