perjantai 7. tammikuuta 2011

Uusi Suomi: ”Suomi tarvitsee ryssän kieltä”

Uusi Suomi: ”Suomi tarvitsee ryssän kieltä” 7.1.2011
Esa Seppänen: Venäjän kielen aseman aallonpohjasta ei nousta kuin teoilla (blogi)

Venäjän kielen asema Suomen kouluissa ei ehkä nouse kaikkein kiivaimpiin vaalikeskusteluihin, mutta teemasta on syytä puhua ja ummistettava silmät ja korvat Paavo Lipposen tapaiselta julmistelulta.

Näin toteaa valtiotietieteiden tohtori Esa Seppänen Uuden Suomen mielipidekirjoituksessaan. Seppänen suomii poliitikkoja päätösten puutteesta ja kohtalokkaasta hidastelusta. Pääministerin ja opetusministerin avauksia venäjän kielen opetuksen lisäämisestä Seppänen pitää varteenotettavina, mutta riittämättöminä. Keskustelun estää sen politisoiminen.

-Valitettavasti uudistusten tiellä on kuitenkin luutunut asenne, että venäjän kieltä ja sen merkitystä meille kansallisella tasolla ei voi muuten mieltää kuin ryssän kielenä. Mutta eikö kuitenkin pohjimmiltaan panoksena ole kansainvälinen kilpailukykymme ja osittain keinotekoisesti elätelty maineemme jonkinmoisina Venäjä-osaajina Euroopan kansojen joukossa?

Seppänen katsoo, että kysymys on kylmistä tosiasioista, vaikeista ongelmista, jotka on pystyttävä tehokkaasti ja nopeasti ratkaisemaan. Periaatteessa entisen pääministeri Paavo Lipposen ( sd.) kanssa voidaan Seppäsen mukaan olla yhtä mieltä siinä, että muitakin vaihtoehtoja on kuin asettaa venäjän ja ruotsin kieli vastakkain. Ikävä kyllä Lipponen ei ole vaan tähän mennessä kertonut, millaisia ne vaihtoehdot konkreettisesti olisivat.

-Tohmajärvi ei voi odottaa, Venäjän-kauppa ei voi odottaa, kasvavat tutkimushaasteet eivät voi odottaa ja kaiken kukkuraksi voimistuva Venäjä ei odota. Siinä on vaalien molemmin puolin kova, konkreettinen tehtävä poliittisille päättäjillemme, Seppänen kuittaa.