tiistai 4. tammikuuta 2011

YLE: Irakilaisten turvapaikanhakijoiden palautukset Bagdadiin loppuvat

YLE Uutiset: Irakilaisten turvapaikanhakijoiden palautukset Bagdadiin loppuvat 4.1.2011

Suomi ei enää palauta turvapaikkaa hakeneita irakilaisia Bagdadiin kaupungin heikon turvallisuuden takia. Korkeimman hallinto-oikeuden linjapäätös on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta. Päätöksen vaikutukset irakilaisten turvapaikanhakijoiden määrään selviävät vasta myöhemmin.

Korkein hallinto-oikeus linjasi viime viikolla, että Bagdad ei ole enää turvallinen paikka. Oikeus kumosi samalla Maahanmuuttoviraston käännytyspäätöksen 17 irakilaisen kohdalta.

Pakolaisneuvonnassa ennakkopäätöksestä iloitaan. Pakolaisneuvonnan lakimies Ida Staffans kertoo, että hallinto-oikeuden linja on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta. Päätöksellä voi olla vaikutuksia muiden maiden kantoihin.

- Esimerkiksi Ruotsissa tehdään parhaillaan linjauksia Bagdadin suhteen.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan Bagdadista tulevat turvapaikanhakijat ovat vaarassa joutua mielivaltaisen väkivallan kohteeksi. Tämän perusteella he ovat oikeutettuja oleskelulupaan Suomessa toissijaisen suojelun perusteella. Maahanmuuttoviraston johtaja Esko Repo toteaa, että tuomio vaikuttaa jatkossa viraston päätöksiin.

- Tämä tarkoittaa sitä, että Bagdadiin ei voida tällä hetkellä ketään palauttaa.

Suoraan päätös vaikuttaa muutaman kymmenen bagdadilaisen tilanteeseen, jotka saivat kielteisen turvapaikkapäätöksen viime vuonna. Heidän tapauksensa arvioidaan nyt uudelleen. Päätöksen laajemmat vaikutukset esimerkiksi turvapaikanhakijoiden määrään ja kertomuksiin näkyvät Revon arvion mukaan vasta myöhemmin.