tiistai 4. tammikuuta 2011

YleX Etusivu: Vieraana Astrid Thors

YleX Etusivu: Vieraana Astrid Thors (audio, 10 min) 4.1.2011

Toimittaja
Thors on toiminut maahanmuuttoministerinä keväästä 2007. Ja kun Thorsista tuli ministeri, niin Suomessa ei vielä puhuttu maahanmuuttokriitikoista, vaan sana ilmestyi oikeastaan Suomeen vasta syksyllä 2008, jolloin Jussi Halla-aho alkoi käyttää tätä. Ja jo tuolloin Astrid Thors alkoi toimensa kautta saada niin paljon törkypostia, että hänen nettisivujensa vieraskirja oli pakko sulkea. Ja sama linja on jatkunut. Astrid Thorsia on kutsuttu muun muassa Suomen vihatuimmaksi poliitikoksi ja hänet on uhattu tappaa.

[...]

Thors
Mutta se mikä on kaikkein vaikeinta kaikissa näissä terrorismirikoksissa, on se, että joskus nämä järjestöt eivät rantaudu, vaan tällainen viha syntyy esimerkiksi syntyperäisten suomalaisten keskuudessa. Kyse ei ole siitä, että vain rantaudutaan, vaan että jokin kimmoke lietsoo ja sytyttää tällaista toimintaa, hirveätä toimintahalua, täällä olevien keskuudessa.

[...]

Toimittaja
Jos kuitenkin puhutaan siitä, että olet maahanmuuttokriitikoiden ykköskohde, niin oletko päässyt keskustelemaan heidän kanssaan kasvotusten? Onko ollut sellaista oikeata dialogia vai onko se olut vain sitä, että toiset höpisee netissä ja sinä vastaat sitten julkisuudessa tällaisiin väitteisiin?

Thors
Tämähän on asia, joka vaivaa koko maahanmuuttokeskustelua, että halutaan niinkun kahta vastakohtaa, maahanmuuttokriitikko ja kukkahattutäti. Tämähän ei...aa, se vääristää koko maahanmuuton olemuksen ja ei se välttämättä johda mihinkään. Tietysti kaikkien kanssa ollaan valmiita keskustelemaan, mutta se mikä on myöskin haitallista, maahanmuuttokriitikot, niin sanotut, levittävät totuuksina omia juttujaan! Kukaan ei pääse niitä helpolla korjaamaan.

[...]

Thors
Ja maahanmuuttokriitikoissa, niin sanotuissa, on nykyään hirveän paljon kyse siitä, että on joitakin uskontoja vastaan! Tästähän itse asiassa on kysymys. Värejä ja ihmisten värien...rasimin perusteella tai sitten uskontoja vastaan.

Toimittaja
Semmoinen tapaushan tuli jokin aika sitten ilmi, että Suomessa turvapaikanhakijoille on maksettu Euroopan suurinta toimeentulotukea (...) Eikös se olisi enemmänkin ylpeyden aihe, että meillä maksetaan eniten rahaa, meillä on varaa tukea heitä, jotka tänne tulee?

Thors
Jos ei ole suhteessa elinkustannuksiin, niin silloin se ei heijasta oikealla tavalla. (...) Pitää olla suhteessa elinkustannuksiin eri maissa. Nyt se on verrattain hyvin, kun me katsomme, että Norjassa, jossa on korkeimmat elinkustannukset, maksetaan korkeinta tukea. Ja sitten Ruotsissa taas, jossa on halvimmat elinkustannukset Pohjoismaista, niin maksetaan alinta kustannusta rahassa. Sitten voin sanoa, että mun mielestä koko tämä keskustelu on osoittanut sen, että Ruotsissa, jossa maksetaan kaikista vähiten, sinne tulee kaikista eniten turvapaikanhakijoita! Ei tämä korkea toimeentulotuki tai joku vastaava vastaanottotuki, ei se ole se perimmäinen syy, miksi ihmiset hakeutuvat jonnekin, niin sanottu vetotekijä.