perjantai 4. maaliskuuta 2011

Iltalehti: Rotuopit torjuttava heti kättelyssä

Iltalehti, pääkirjoitus: Rotuopit torjuttava heti kättelyssä 4.3.2011

Taustaa:
Iltalehti: Kohuprofessori Vanhanen Newsweek-listauksesta: Suomen voitto rodun älyn ansiota 2.3.2011
Iltalehti: Kova väite rotujen älykkyydestä - Jani Toivola hermostui 3.3.2011
Tieteessä tapahtuu 1/2011: Tatu Vanhanen: Suomen paikka kansainvälisissä vertailuissa (pdf)

Kriittisen maahanmuuttokeskustelun pimeällä takapihalla muhivat synkät rotuopit.

Yhteiskuntatieteiden tohtori Tatu Vanhanen tarjoilee oppia rotujen älykkyyseroista. Tuoreessa Kanava-lehdessä Vanhanen selostaa varsin myötäsukaisesti Saksan keskuspankin entisen johtokunnan jäsenen Thilo Sarrazinin kirjaan perustuvia ajatuksia. Sarrazinin keskeinen sanoma on, että Turkista, Lähi-Idästä ja Afrikasta tulevat maahanmuuttajat eivät ole älykkyydeltään eurooppalaisten tasolla. Sarrazinin mukaan älykkyyseroista 50-80 prosenttia selittyy perintötekijöillä, joten asiaan ei pystytä vaikuttamaan edes koulutuksella. Rotuopin kannattajien mukaan tyhmyys siis periytyy ja yleistyy, koska maahanmuuttajaryhmien naiset synnyttävät keskimäärin selvästi enemmän lapsia kuin syntyperäiset saksalaiset.

Tatu Vanhanen myöntää kirjoituksessaan, että Sarrazin ei esitä mitään lukuja eri väestöryhmien keskimääräisistä älykkyysosamääristä. Vanhaselle kuitenkin näyttää riittävän se, että Sarrazin on vakuuttunut edellä mainittujen maahanmuuttajien älykkyyden olevan selvästi saksalaisten älykkyyttä alempi. Ex-pääministeri Matti Vanhasen isänäkin tunnettu Tatu Vanhanen huipentaa kirjoituksensa: "Jossain määrin Sarrazinin esille ottamat ongelmat koskevat kaikkia Länsi-Euroopan maita, vaikka eivät ehkä yhtä paljon Suomea, jossa naiset synnyttävät yhä keskimäärin 1,8 lasta ja jossa Turkista, Lähi-Idästä ja Afrikasta tulleiden maahanmuuttajien määrä on onneksi hyvin vähäinen".

Tällaisen tekstin jälkeen ei voi olla kuin tovin hiljaa. Euroopan historian kokemukset taustalla, tällainen kritiikittömyys on käsittämätöntä. Jokainen voi itse katsoa esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Britannian politiikan ja talouselämän huipulle. Sieltä löytyy runsaasti näidenkin ryhmien edustajia. Sarrazinin vakuuttelun mukaan tämän ei pitäisi olla mahdollista edes minkäänlaisen koulutuksen avulla. Vapaassa länsimaisessa yhteiskunnassa ihmiset ovat yksilöitä, joilla on yhtäläiset oikeudet täysin riippumatta siitä, mistä heidän vanhempansa tai esivanhempansa ovat lähtöisin.

Sarrazinin väitteet eivät menesty nykypäivän globalisoituvassa maailmassa. Jokainen voi itse havainnoida ne vääriksi. Pelättävissä kuitenkin on, että maahanmuuttokriittisen keskustelun marginaaleissa myös erilaiset rotuväittämät voivat saada kannatusta. Vastuullisten poliitikkojen ja kansalaisten on syytä sanoutua irti tällaisista rotuopeista.

Kuvateksti:
Tohtori Tatu Vanhasen suhtautuminen eräisiin maahanmuuttajaryhmiin ei ole korrektia.