torstai 7. huhtikuuta 2011

HS: Kalasataman romanileiri pimeni

Helsingin Sanomat: Kalasataman romanileiri pimeni 7.4.2011

Kalasataman sosiaalikeskus pihoineen pimeni keskiviikkona, kun Helsingin pelastuslaitos katkaisi rakennuksesta sähköt.

Romanien asuntovaunualue ei ole kadonnut rakennuksen edustalta, vaikka pelastuslaitos määräsi sen suljettavaksi paloturvallisuuspuutteiden takia kaksi viikkoa sitten.

Sen jälkeen tilanne viranomaisten kesken on pysynyt sekavana.

Pelastuslaitos tilasi vapaapalokunnan vartioimaan leiriä öisin.

Sosiaalikeskusta hallinnoiva nuorisoasiainkeskus taas tilasi paikalle poliisin, joka ei kuitenkaan suostunut virka-apupyyntöön.

Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen linjasi, että poliisi punnitsee virka-apupyynnöt aina äärimmäisen tarkasti.

"Tiedän, että virka-apupyyntö on tullut. Asiasta on pyydetty lisäselvitystä. Minun tietojeni mukaan meillä ei kuitenkaan ole voimassa olevaa pyyntöä", hän sanoi.

Riikonen vertasi Kalasataman romanileiriä vallattuun taloon, josta poliisi kutsutaan häätämään valtaajia.

"Silloin tilanne on selvä, koska taloon on menty omavaltaisesti ilman omistajan lupaa."

Mutta romanit majoittuvat sosiaalikeskuksessa talon vuokralaisten eli Vapaa Katto ry:n luvalla.

"Ei me olla mitään häätömiehiä. Kalasataman tapauksessa poliisilaitoksen johdon ohjeet ovat olleet, että jos virka-avun perusteet ovat epäselvät, avusta tulee pidättäytyä", Riikonen summasi.

Nuorisoasiainkeskuksen osastopäällikön Leena Ruotsalaisen mukaan vuokrasuhdetta ei katkaista ennenaikaisesti.

"Se loppuu toukokuun lopussa. Ei tässä ole kuin kaksi kuukautta", hän laski.

Kenellä on sitä ennen päätösvalta romanileirin kohtalosta? "Pallo on pelastuslaitoksella", Ruotsalainen vastasi.

Palotarkastaja Jukka Laiho näki asian toisin.

"Pelastuslaitos hoitaa vartioinnin niin kauan kuin se leiri on siellä. Mutta muuten me olemme tässä enemmänkin sivustakatsojan asemassa."

___________________________________________

Svenska YLE: Romerna i Fiskehamnen nu utan el

Igår på eftermiddagen stängde räddningsverket av strömmen till socialcentret Satama och de rumänska romernas husvagnsläger på gården i Fiskehamnen. Tills vidare är romerna kvar där.

Ungdomscentralen som förvaltar över socialcentret vill att polisen vräker romerna. Men polisen har inte skridit till några åtgärder, eftersom romerna övernattar i socialcentret med lov av föreningen Vapaa Katto som hyr fastigheten. Hyresavtalet går ut slutet av maj.

Var romerna ska bo efter det är ännu oklart. En infodesk för romer har just öppnats Sörnäs. Här ska de kunna få hjälp i krissituationer, eller information om hur det finländska samhället fungerar. Men någon logi erbjuds inte. På sin höjd får man vistas där en stund på dagen och duscha i infodeskens utrymmen.

Infodesken har två anställda, och det skall finnas tillgång till internet för kunderna. Infodesken skall ocså vid behov kunna tillkalla en tolk och ordna besök vid hälsovård. - besök infodesken

________________________________________________

Ilta-Sanomat/STT: Kerjäläisleiristä katkaistiin sähköt - "Onnettomuus uhkasi"

Kaupungin virkamiehet pohtivat Helsingin Kalasatamassa majailevien romanikerjäläisten kohtaloa jälleen maanantaina.
Siihen asti kerjäläisten annetaan asua Sosiaalikeskus Sataman pihalla asuntovaunuissaan, tosin ilman sähköä.

Kerjäläiset ovat palotarkastaja Jukka Laihon mukaan asustaneet Kalasatamassa luvatta maanantaista lähtien. Paikalla viikolla käyneet pelastuslaitoksen edustajat huomasivat pihalla viisi asuntovaunua, joihin oli taas vedetty itse tehtyjä sähköviritelmiä rakennuksesta.

- Siksi päätimme katkaista sähköt rakennuksesta keskiviikkona. Näin voimme menetellä, jos on olemassa välitön onnettomuusvaara tai uhka siitä. Nyt katsoimme, että uhka on päällä, Laiho kertoi.

Kerjäläisille annettiin lupa asua asuntovaunuissaan maanantaihin asti, jolloin asiaa pohtivat kaupunginjohtaja, pelastusjohtaja ja nuorisotoimenjohtaja.

Nuorisoasiainkeskus on vuokrannut Sosiaalikeskus Sataman tilat Vapaa katto -nimiselle nuorten järjestölle nuorisotoiminnan pyörittämiseksi.