perjantai 1. huhtikuuta 2011

Svenska YLE: "Behandla bisexuelle mannens asylansökan på nytt"

Svenska YLE: "Behandla bisexuelle mannens asylansökan på nytt" 1.4.2011

Medborgarorganisationen Fri rörlighet kräver att Finland ska behandla den bisexuelle mannens fall på nytt och strunta i att han ansökt om asyl i ett annat EU-land.

Enligt organisationen strider Finlands beslut att inte ge mannen asyl mot internationella överenskommelser. Mannen skulle överlämnas till Litauen, där han först fått en orättvis behandling, och sedan till sitt hemland där han hotas av ett lågt fängelsestraff som i värsta fall kan leda till hans död. Mannen är så desperat att han försökt ta sitt liv.
_____________________________

Svenska YLE: Bisexuell asylsökande får nej igen

Den manliga bisexuella asylsökanden hotas åter av avvisning från Finland trots att han riskerar ett långt fängelsestraff och i värsta fall död i sitt hemland.

Varken Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter eller förvaltningsdomstolen vill behandla mannens fall.

Förra veckan fick mannen lov att stanna i Finland så att hans advokat kunde överklaga asylbeslutet men nu hotas han åter av avvisning vilken stund som helst.

Mannen är både bisexuell och kristen i ett land där kristna förföljs och bisexualitet är ett brott. Det är även kriminellt att söka asyl utomlands.

I sitt hemland står han åtalad för religiös fanatism. Han säger att han kan straffas med tiotals års fängelse under dåliga förhållanden. Han misstänker att hans sexuella läggning kommer att leda till våldtäkter och är säker på att han kommer att dö. Redan förra veckan var mannen så desperat att han försökte ta sitt liv.

Varför inte asyl?

Orsaken till att Finland inte vill ge mannen asyl och att Europadomstolen inte vill behandla hans fall är Dublinkonventionen. Eftersom mannen först ansökte om asyl i ett annat EU-land Litauen och fick avslag, gäller det nekande beslutet också i EU-landet Finland. Problemet är att mannen inte fick rättvis behandling i Litauen.

Han säger sig ha blivit misshandlad av vakter i Litauen och hans sexuella läggning och hans tro ansågs inte som tillräckliga orsaker för asyl. Litauen, som själv prickats för diskriminerande behandling av homosexuella, ansåg att mannens hemland är fredligt. Litauen vill inte heller lämna över dokumenten som handlar om John till hans advokat. Det försvårar rättsprocesserna i Europadomstolen och i förvaltningsdomstolen.

Johns advokat jobbar nu för att väcka åtal om Litauen i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter men det ger inte John något skydd i Finland. Härifrån väntar en avresa till Litauen och från Litauen tillbaka till hemlandet.