sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Svenska YLE: Protestihenkeä perussuomalaisten hernekeiton äärellä

Svenska YLE: Proteststämning kring Sannfinländarnas ärtsoppsgryta 3.4.2011
YLE Areena: Aktuellt (audio, 3:15-4:30)

Perussuomalaisten mahdolliset kannattajat ovat tyytymättömiä nykytilanteeseen. Aktuellt-ohjelman toimittaja vieraili Hakaniemen torilla, jolle perussuomalaiset ovat pysäköineet asuntovaununsa. Kun hän esitteli olevansa Yleisradion ruotsinkielisestä toimituksesta, häntä pyydettiin muuttamaan länteen Ruotsiin.

Monet niistä, jotka sanovat äänestävänsä perussuomalaisia, ovat avoimen maahanmuuttajakriittisiä tai jopa maahanmuuttajavihamielisiä.

- Kerjäläiset saatava pois, sanoo nainen, jonka mielestä maahanmuuttopolitiikka on liian löysää. Tullaan tänne ja saadaan luksusta, hän sanoo.

Mutta ei läheskään kaikille ole tärkeintä perussuomalaisten maahanmuuttajakriittinen linja. Eräs nainen sanoo, että hän äänestää protestin vuoksi, koska on kyllästynyt puolueisiin. Hän lisää heti, että hänellä ei ole mitään maahanmuuttajia vastaan.

Toinen nainen, joka ennen äänesti vihreitä, on pettynyt siihen, että vihreät jäivät hallitukseen, joka äänesti lisäydinvoiman puolesta. Lisäksi naisen mielestä hallitus on kokonaan unohtanut köyhät.

- Rikkaat ovat kuin kuninkaat, eikä kukaan huolehdi köyhistä, joita tulee koko ajan enemmän, hän sanoo.

Kiistanalainen ehdokas

Helsingin kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-ahon odotetaan olevan perussuomalaisten vaalimagneetti pääkaupunkiseudulla.

Kannattajilleen Halla-aho kertoo äänestäneensä Toni Halmetta aiemmissa eduskuntavaaleissa, koska oli niin kyllästynyt maahanmuuttopolitiikkaan.

- Ihmiset ovat todella vihaisia ja haluavat protestoida. Maahanmuuttopolitiikka kiinnostaa eniten ja myös nöyristelevä EU-politiikkamme nostattaa kritiikkiä, sanoo Jussi Halla-aho.

Halla-aho sanoo myös, että ihmiset kertovat huonoista kokemuksistaan maahanmuuttajien kanssa.

- Olen saanut kuulla, kuinka somalialaistaustaiset maahanmuuttajat ovat sylkeneet heidän päälleen tai ajaneet heidän päälleen lastenvaunuilla yleisissä kulkuneuvoissa, sanoo Halla-aho.

Jussi Halla-aho on kiistelty henkilö. Hän on ollut mukana perustamassa Homma-Forumia, internetin mielipidefoorumia, jossa on kiistanalaisia, usein voimakkaan maahanmuuttajakriittisiä näkemyksiä.

Halla-aho on myös tuomittu uskonrauhan rikkomisesta. Hänet tuomittiin blogikirjoituksestaan, jossa hän kuvasi islamin uskonnoksi, joka hyväksyy pedofilian.

Häntä vastaan on myös nostettu syyte kiihotuksesta uskonryhmää vastaan, mutta syyte hylättiin.