lauantai 2. huhtikuuta 2011

Uusi Suomi: Lisää pakolaisia Suomeen? – Näin puolueet vastaavat

Uusi Suomi: Lisää pakolaisia Suomeen? – Näin puolueet vastaavat 2.4.2011

Kuusi puoluetta olisi valmis kasvattamaan Suomeen otettavien pakolaisten määrää. Asia käy ilmi Uuden Suomen Puoluekoneesta.

Pakolaismäärää kasvattaisivat Vasemmisto, RKP, Vihreät, Suomen kommunistinen puolue SKP, Suomen Työväenpuolue ja Köyhien asialla.

Keskusta, Kokoomus, SDP, KD, Perussuomalaiset, Itsenäisyyspuolue, Kommunistinen Työväenpuolue, Senioripuolue, Muutos 2011 ja Vapauspuolue eivät kasvattaisi pakolaisten määrää.

Vasemmiston mielestä Suomen pakolaiskiintiön voisi kasvattaa tuhanteen nykyisestä 750:stä.

- Määrä on niin pieni, ettei sillä ole suurta kansantaloudellista merkitystä, mutta se kuitenkin auttaa merkittävää määrää kaikkein hädänalaisimmassa asemassa olevia ihmisiä, puolue perustelee.

Pakolaismäärää kannattava Vihreät perustelee kantaansa seuraavasti:

- Sotaa ja vainoa pakenevat tarvitsevat turvaa ja apua. Pakolaisten auttaminen on kehitysapuun rinnastettava velvollisuus, eikä siitä saa luistaa. Koska pakolaisongelma maailmassa ei ole pienentymässä, Suomen vastuukaan ei voi pienentyä. Vihreät kannattaa EU:n yhteistä turvapaikkapolitiikkaa.

Myös Muutos 2011 nostaisi pakolaiskiintiön tuhanteen henkeen, mutta lakkauttaisi samalla Suomen omaan lainsäädäntöön perustuvan humanitaarisen suojelun, jolloin YK:n kriteerit olisivat ainoat sovellettavat pakolaisten ottamisessa.

- 1000 siis muodostaisi absoluuttisen maksimin Suomeen kohdistuvalle humanitaariselle maahanmuutolle, Muutos 2011 perustelee.

SDP kiirehtii perusteluissaan hakemusten käsittelyä:

- Pakolaisten vastaanottamiseen on osa suomalaiseen kulttuuriin kuuluvaa kansainvälistä solidaarisuutta ja siksi määrä tulee säilyttää nykyisellään. Turvapaikkahakemusten käsittelyä on nopeutettava lisäämällä käsittelijöiden määrää, puolue toteaa.

Kokoomus puolestaan toteaa näin:

- Suomella ei ole tarvetta lisätä kiintiöpakolaisten määrää. Työperäistä maahanmuuttoa Suomeen on ikärakenteemme vuoksi pyrittävä lisäämään.

Piraattipuolue on ainoa, joka ei osaa sanoa kantaansa pakolaiskysymykseen.

Suomen vastaanottamat kiintiöpakolaiset valitaan YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n rekisteröimien ja Suomelle esittämien henkilöiden joukosta. Suomeen sijoitettavat valitaan ehdotettujen joukosta haastatteluin, jotka suomalainen delegaatio tekee paikan päällä, esimerkiksi pakolaisleirillä. Suomesta voi myös hakea turvapaikkaa, jonka jälkeen turvapaikanhakija voi saada pakolaisaseman.

Faktakulma

Suomen pakolaiskiintiö:

Eduskunta päättää talousarvion yhteydessä seuraavan vuoden pakolaiskiintiön suuruuden. Vuodesta 2001 Suomen pakolaiskiintiö on ollut 750 henkilöä.

Puoluekone:

Uuden Suomen Puoluekone, josta voit tarkistaa omien näkemystesi yhteensopivuuden eri puolueiden kanssa, on täydentynyt. Mukaan on saatu myös kaikkien eduskunnan ulkopuolisten pienpuolueiden vastaukset esimerkiksi lisäydinvoimasta.

Käy testaamassa tämän linkin kautta, miten sinun näkemyksesi ajankohtaisista asioista natsaavat yhteen suomalaisten puolueiden kanssa. Kysymyksiä on 20.

Pienpuolueet ovat Itsenäisyyspuolue, Suomen kommunistinen puolue, Kommunistinen työväenpuolue, Vapauspuolue, Piraattipuolue, Köyhien asialla, Muutos2011, Suomen työväenpuolue ja Suomen senioripuolue.