keskiviikko 11. toukokuuta 2011

HS: Perussuomalaisten nousu muuttanut kirjoittelua

Helsingin Sanomat/STT: Perussuomalaisten nousu muuttanut kirjoittelua 11.5.2011

Haaviston tutkimusaineiston aikana perussuomalaisten nousu ei ollut vielä ehtinyt vaikuttaa tiedotusvälineiden maahanmuuttokirjoitteluun. Haaviston mukaan sävy muuttui vuoden 2008 kunnallisvaalien jälkeen.

"Perussuomalaisten käyttämät yksinkertaistukset ja valikoidut tilastotiedot on hyväksytty lähes kritiikittä. Periaatteellista ja syvällistä keskustelua monikulttuurisuudesta ja maahanmuuttajien vaikutuksesta huoltosuhteeseen pitkällä aikavälillä ei ole juurikaan käyty."

Viime vuosina myös poliittisesti epäkorrektit lausunnot ja sanamuodot ovat yleistyneet.

"Median valta on juuri ajatusmallien ja sanavalintojen arkipäiväistämisessä ja legitimoimisessa. Tällaista on esimerkiksi puhe turvapaikkashoppailijoista ja ankkurilapsista."

Vielä vuosituhannen vaihteessa korkean profiilin poliitikot eivät satunnaisia poikkeuksia lukuun ottamatta kommentoineet maahanmuuttoa. Tämäkin on muuttunut viime vuosina.

Usein esitetyn väitteen mukaan maahanmuuton ongelmista vaiettiin ennen kuin perussuomalaiset nostivat ne esiin. Haaviston mukaan lehtikirjoittelussa näkyi varovaisuutta.

"Esimerkiksi maahanmuuttajien sosiaalisista ongelmista, kuten asumisesta, kirjoitettiin varovaisesti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö myös negatiivisista aiheista olisi kirjoitettu, usein jopa sensaatiohakuisesti."