sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Iltalehti: Rasismi tuomittiin vappupuheissa

Iltalehti: Rasismi tuomittiin vappupuheissa 1.5.2011

Maahanmuutto, muukalaisviha ja rasismi ovat puhuttaneet tänä vappuna.

Toijalassa puhunut Palvelualojen ammattiliiton (PAM) ensimmäinen varapuheenjohtaja Jaana Ylitalo tuomitsi rasismin.

- Kansalaisuudesta ja etnisyydestä riippumatta kaikilla on oikeus yhdenvertaiseen kohteluun. Maamme uuden hallituksen pitää toimia aktiivisesti rasismia vastaan myös työmarkkinoilla, jotta tänne ei synny yhteiskuntarauhaa hajottavaa vastakkain asettelua, sanoi Ylitalo. Hänen mukaansa Suomessa tarvitaan kaikkien työpanosta.

Ylitalon mukaan ulkomaalaisten työntekijöiden määrän kasvettua on syntynyt kahden kerroksen työmarkkinat: ulkomaalaiset työntekijät ovat muita heikommassa asemassa. Heille ei Ylitalon mukaan makseta aina esimerkiksi ylityö-, viikonloppu- tai lomakorvauksia. Myös työturvallisuudessa ja asuinoloissa on puutteita.

Ylitalo vetoaakin uuteen hallitukseen, että yritysten valvontaa tehostettaisiin. Myös työehtoja rikkovien työnantajien sanktioita pitäisi hänen mielestään koventaa.

Nokialla ja Tampereella puhunut vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka puolestaan moitii vähemmistöihin kohdistuvan vihapuhetta, joka on yleistynyt internetissä.

- Vihapuheen leviämisestä ei tule hyväksyä, sanoi Puhakka.

Hän vaatii tulevilta hallituspuolueilta sitoutumista siihen, ettei vähemmistöihin kohdistuvaa vihanlietsontaa hyväksytä missään muodossa.