perjantai 6. toukokuuta 2011

Suomenmaa: Natsiaate jäänee pienen porukan uhoksi

Suomenmaa: Natsiaate jäänee pienen porukan uhoksi 6.5.2011

Suomessa perusteilla oleva natsipuolue ei ole merkki siitä, että natsiaatteelle olisi nyt erityistä tilausta, politiikan tutkija Markku Jokisipilä Turun yliopistosta sanoo.

– Tällaisia porukoita on ollut Suomessa ennenkin. En osaa pitää tätä ryhmää oireena jostain yhteiskunnallisesta muutoksesta.

Jokisipilä kertoo, että Suomessa oli natsiaatteen kannattajia ainakin 1920- ja 1930-luvulla. Silloinkin ryhmien yhteinen nimittäjä oli se, että ne olivat pieniä.

– Natsiryhmät eivät saavuttaneet vaikutusvaltaa missään vaiheessa.

Puolueen päämäärä on rotumme ja oman kansamme olemassaolon ja lisääntymisen turvaaminen, sen lasten elättäminen ja sen veren puhtaana pito, isänmaan vapaus ja riippumattomuus, sanotaan internetsivuilla, jotka kuuluvat Suomen kansallissosialistiselle työväenpuolueelle.

Ryhmä täyttää natsien tunnusmerkit jo nimensäkin puolesta. Puolueen perustajaa ja puheenjohtajaa Pekka Luomaa kutsutaan nettisivuilla führeriksi.

Jo lähes kaksi vuotta sitten perustettu ryhmä hakee nyt virallista rekisteröintiä. Patentti- ja rekisterihallituksen päätöstä odotetaan toukokuun aikana.

Yhdistysrekisteriviranomaiselle lähteneet säännöt ovat aivan erilaiset kuin säännöt puolueen nettisivuilla. Kansallissosialistinen työväenpuolue ei saa näyttää siltä mitä se on, eli avoimesti rasistiselta yhdistykseltä.

Rekisteröitymisen jälkeen kansallissosialistien pitää kerätä 5 000 kannattajakorttia, jotta ryhmästä voi tulla oikea puolue. Sitten tähtäimessä ovat kunnallisvaalit.

Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisterijohtaja Riitta Lae sanoo, että natsipuolueelta heille tulleet säännöt ovat yhdistyslain mukaiset.

Säännöissä ei viitata natsiaatteeseen.

– Voimme tarkastaa ainoastaan ne paperit, jotka tänne meille tulevat. Jos ne täyttävät yhdistyslain vaatimukset ja edellykset, meidän on pakko rekisteröidä yhdistys.

Torstaina natsipuolueen internetsivut oli suljettu.

Suojelupoliisin tiedotuspäällikkö Liinu Lehto-Seljavaara sanoo, että Supo ei ole nettisivujen sulkemisen takana.

– Mutta tietysti me seuraamme tällaisia sivustoja. Internet on tosin niin valtava kenttä, että kaikkien kirjoitusten seuraaminen on mahdotonta.

Lehto-Seljavaara muistuttaa, että kansallissosialistisella työväenpuolueella ei ole puolueen perustamiseen vaadittavaa viittätuhatta kannattajaa.

– Suojelupoliisi tietää tämän ryhmän ja sen toiminnan, mutta ei pidä sitä yhteiskunnallisesti kovinkaan merkittävänä.

_______________________________________________

Aamulehti: Natsipuolueen verkkosivut jäädytettiin - Supoko takana?

Puoluerekisteriin pyrkivän Suomen Kansallissosialistisen Työväenpuolueen verkkosivut on suljettu. Natsipuolueeksi kutsutun ryhmittymän pyrkimyksistä päästä viralliseksi puolueeksi uutisoitiin aiemmin tällä viikolla.

Nyt yhdistyksen verkkosivut on kuitenkin jäädytetty. Ryhmän Facebook-sivuilla kannattajat epäilevät, että sivut sulki Suojelupoliisi.

– Supo ei ole sulkemisen taustalla. Saattaa olla, että palveluntarjoaja on sulkenut ne jostakin syystä. Siinä on kaikki, mitä me voimme asiasta kommentoida, sanoo Supon viestintäpäällikkö Liinu Lehto-Seljavaara.

Facebook-sivuilla kerrotaan yhdistyksen kuitenkin puuhaavan jo uusia verkkosivuja.

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) käsittelee parhaillaan Suomen Kansallissosialistisen Työväenpuolueen perustamisilmoitusta.

Puolueen nettisivulta löytyi muun muassa yhdistyksen 25 kohdan ohjelma, joka osoittaa ryhmän olevan ajattelultaan natsien suoria perillisiä.