tiistai 17. toukokuuta 2011

YLE: Maahanmuuttajat ulkoilevat kuin suomalaiset

YLE Keski-Pohjanmaa: Maahanmuuttajat ulkoilevat kuin suomalaiset 17.5.2011

Tuoreen tutkimuksen mukaan maahanmuuttajat omaksuvat hyvin suomalaiset ulkoiluharrastukset. Nekin, jotka eivät kotimaassaan ole ulkoilleet aktiivisesti, liikkuvat Suomessa monipuolisesti. Maassa halutaan elää maan tavalla.

Kokkolan ammattiopiston maahanmuuttajaluokka tutustui tiistaina suomalaiseen luontoon. Somaliasta kotoisin olevat Amina, Amal ja Sacdiyo olivat metsässä elämänsä ensimmäistä kertaa.

- Vähän pelottaa, jos vaikka hirvi tulee vastaan, tytöt myönsivät lähtötunnelmissa.

Luontoretkellä tutkitaan kasveja ja eläimiä. Lämpömittari näyttää yhtätoista astetta. Partiolaiset puhuvat jokamiehen oikeuksista ja kehottavat jokaista nimeämään yhden kasvin tai eläimen. Afganistanilainen Ahmad muistaa ketun ja saa porukan nauramaan.

Tutkimuksen mukaan maahanmuuttajat pitävät erityisesti kävelystä, uinnista, pyöräiystä ja marjastuksesta. Kun suomalaiset jäävät neljän seinän sisälle väsymyksen, aikapulan ja pelon vuoksi, maahanmuuttajilla yleisimmät syyt ovat talvi ja paikkojen tuntemattomuus.

- Pari kolme vuotta Suomessa asuneet eivät ole vielä täysin sopeutuneet maamme talveen. Moni sanoo, ettei halua ostaa viisi kiloa painavaa takkia, jotta voisi ulkoilla järven tai meren jäällä. Kevään tullen he saavat uutta energiaa ja aurinkoisuutta ja jaksavat taas pyöräillä ja aloittaa kävelyretket, selittää tutkimuksen tekijä, maatalous- ja metsätieteiden tohtori Tapani Tyynelä.

Myös seuran puute voi estää ulkoilun. Maahanmuuttajat liikkuvat eniten toistensa seurassa, sitten yksin ja vähiten suomalaisen ystävän kanssa.

- Suomalaisista on aika vaikea saada kavereita, kun he ovat niin hiljaisia. Meillä on kuitenkin myös joitakin suomalaisia ystäviä, Amina, Amal ja Sacdiyo kertovat.

Somaliasta kotoisin oleva Hassan ulkoilee paljon, haaveilee Kokkolan ympäriajosta ja lähtee lenkille vaikka yksin.

- Laitan korviini MP3-soittimen ja sitten menen kävelemään viisi kilometriä, kuusi kilometriä. Pystyt nukkumaan hyvin, jos liikut. Jos olet aina kotona istumassa etkä tee mitään, elämästä tulee vähän tylsää.

Metsäretki jatkuu Rummelön lintutornille ja päättyy makkaran paistoon ja ongintaan. Kokemus oli hyvä.

- Oli ihanaa ja opimme paljon. Kyllä voisimme tulla uudestaan, Amina, Amal ja Sacdiyo vakuuttavat.

Entä mikä on parasta suomalaisessa luonnossa?

- Peruna, sanoo Hassan.