keskiviikko 11. toukokuuta 2011

YLE: Poliisin haaviin jäi laittomasti Suomessa oleskelevia

YLE Uutiset: Poliisin haaviin jäi laittomasti Suomessa oleskelevia 11.5.2011

Poliisin tarkastuksissa on tullut ilmi 21 ihmistä, joilla ei ole tarvittavia lupia Suomessa oleskeluun. Tapaukset tulivat ilmi pääsiäisen alla järjestetyn valtakunnallisen ulkomaalaisvalvontaviikon aikana. Poliisin haaviin jäi muun muassa kansainvälisen pidätysmääräyksen saanut ihminen.

Ulkomaalaisvalvontaviikon aikana poliisi valvoo tehostetusti Suomessa luvattomasti oleskelevia, työskenteleviä ja laittomasti maahan saapuvia ihmisiä. Myös laittoman maahantulon järjestäjiä pyritään tunnistamaan.

Poliisi tarkasti teemavalvonnan aikana 1 851 ihmisen maassa oleskelun edellytykset, 594 ajoneuvoa ja 142 liiketilaa. Valvonnan aikana tavattiin myös ihmisiä, joilla ei ollut minkäänlaisia henkilöllisyyttä osoittavia asiakirjoja. He olivat kotoisin Ghanasta, Gambiasta, Vietnamista, Iranista ja Afganistanista.

Poliisi kirjasi valvontaviikon aikana rikosilmoituksia laittoman maahantulon järjestämisestä, väärennyksestä, parituksesta ja valtionrajarikoksesta. Poliisi otti kiinni myös ihmisen, josta oli kansainvälinen pidätysmääräys.
Laittomasti oleskelevien määrä väheni

Suomessa laittomasti oleskelevien ulkomaalaisten määrä on tilastojen mukaan ollut kolmen viime vuoden aikana selvästi suurempi kuin aikaisemmin 2000-luvulla. Määrä on kuitenkin kääntynyt viime vuonna laskuun. Viime vuonna Suomessa oleskeli laittomasti hieman yli 4 000 ihmistä. Vuonna 2009 määrä oli lähes 6 900.

Keskusrikospoliisin koordinoimia valvontaviikkoja järjestetään vuosittain poliisin, rajavartiolaitoksen ja aluehallintoviraston yhteistyöllä. Viranomaisten valvonnan tavoitteena on muun muassa laittoman maahantulon järjestämisen estäminen.
Oleskelulupia vireille aiempaa enemmän

Poliisin mukaan EU-maiden ulkopuolelta laillisesti Suomeen haluavien määrä on lisääntynyt.

Vuoden 2010 aikana myönnettiin yli miljoona lyhytaikaiseen oleskeluun oikeuttavaa maahantulolupaa. Hakemusten määrä kasvoi edellisvuodesta lähes 30 prosenttia. Kaikista viime vuonna tehdyistä oleskelulupapäätöksistä noin 80 prosenttia oli poliisin mukaan myönteisiä.

_______________________________________________

Poliisin tiedote: Poliisi suoritti tehostettua sisämaan ulkomaalaisvalvontaa

Poliisi järjesti pääsiäisen alla valtakunnallisen ulkomaalaisvalvontaviikon, jonka tavoitteena oli tehostaa Suomessa luvattomasti oleskelevien, työskentelevien ja laittomasti maahan saapuvien henkilöiden valvontaa sekä tunnistaa laittoman maahantulon järjestäjiä. Viikon aikana tehdyissä tarkastuksissa tavattiin 21 henkilöä, joilla ei ollut maassa oleskelun edellytyksiä. Lisäksi kirjattiin rikosilmoituksia laittoman maahantulon järjestämisestä, väärennyksestä, parituksesta, valtionrajarikoksesta sekä otettiin kiinni henkilö, jolla oli kansainvälinen pidätysmääräys.

Täysin ilman henkilöllisyyttä osoittavia asiakirjoja tavattujen kotimaat olivat Ghana, Gambia, Vietnam, Iran ja Afganistan.

Poliisi järjestää vuosittain vastaavia tehostetun valvonnan viikkoja laittoman maahantulon ja maassa oleskelun torjumiseksi. Valvontaan osallistuivat poliisiyksiköiden lisäksi mm. Rajavartiolaitos ja Aluehallintovirasto. Viikon koordinoinnista vastasi Keskusrikospoliisi.

Poliisilaitokset olivat valinneet kattavasti valvontakohteita, joista tavattiin laittomasti maassa olevia tai työskenteleviä henkilöitä. Teemavalvonnan aikana poliisilaitokset tarkastivat 1195 henkilön maassa oleskelun edellytykset, 187 ajoneuvoa ja 142 liiketilaa. Liikkuva poliisi ilmoitti tarkastaneensa operaatioon liittyen 454 ajoneuvosta 656 henkilöä.


Laittomasti oleskelevien määrä väheni viime vuonna

Tilastoitujen Suomessa laittomasti oleskelevien ulkomaalaisten määrä on kolmena viime vuonna ollut selvästi suurempi kuin 2000-luvun aiempina vuosina. Viime vuonna määrä kääntyi laskuun. Vuoden aikana tavattiin 4 045 henkilöä laittomasti oleskelevaa henkilöä, mikä oli kolmanneksen vähemmän kuin vuoden 2009 luku 6 888 henkilöä.

Viranomaisten tavoitteena on valvonnalla torjua laittoman maahantulon järjestämistä, joka on rikoslain mukainen rikos. Kansainvälisesti tarkasteltuna laittomaan maahantuloon liittyy yhä useammin järjestäytynyttä rikollisuutta sekä syrjäytymiseen ja riistoon liittyviä lieveilmiöitä. Räikeimmissä tapauksissa on kyse ihmissalakuljetuksesta, ihmiskaupasta tai muista sen kaltaisista rikoksista kuten parituksesta ja kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

Toisena tavoitteena on saada valvonnan piiriin ulkomaalaisrikkomukseen syyllistyvät henkilöt, jotka tahallaan piileskelevät Suomessa ilman papereita, työskentelevät ilman työlupaa tai muutoin oleskelevat maassa oikeudettomasti. Viime vuonna heitä oli kolmasosa viranomaisten tapaamista laittomasti maassa oleskelevista henkilöistä. Kahtena aiempana vuonna määrä oli pienempi, noin 20 %.

Poliisin käsittelemien ulkomaalaisrikkomusten määrä on viime vuosina lisääntynyt, kun taas rajavartiolaitoksessa se on vähentynyt. Tämän indikaattorin mukaan laittomasti maassa oleskelevia tavataan yhä enemmän sisämaassa.

Vuonna 2010 esitutkinnassa oli Suomen kaikkien aikojen suurin ja Euroopassakin vuoden laajin ihmissalakuljetusvyyhti. Esitutkinnassa selvitettiin osana järjestäytynyttä rikollisliigaa toimineiden latvialaisten salakuljettaneen Suomeen yli 100 afganistanilaista.

EU-maiden ulkopuolelta laillisesti Suomeen haluavien määrä on kasvussa. Suomen ulkomaanedustustot myönsivät vuonna 2010 ennätykselliset yli miljoona Schengen-viisumia eli lyhytaikaiseen oleskeluun tarkoitettua maahantulolupaa. Kaiken kaikkiaan edustustot käsittelivät viime vuonna 1 020 400 viisumihakemusta, ja 1 008 829 hakijalle myönnettiin viisumi. Vuonna 2009 hakemuksia käsiteltiin 795 936, joten hakemusmäärä kasvoi edellisvuoteen verrattuna 28 prosentilla.

Ensimmäistä oleskelulupaa koskevia hakemuksia laitetaan vuosittain vireille noin 20 000 – 25 000. Vuonna 2010 jätettiin vireille noin 24 500 hakemusta, mikä tarkoittaa noin 18 % kasvua edelliseen vuoteen verrattuna. Erityisesti Somalian kansalaisten perhesidehakemusten määrä on ollut kasvussa ja kasvun arvioidaan jatkuvan. Kaikista vuonna 2010 tehdyistä oleskelulupapäätöksistä noin 80 % oli myönteisiä.

Maahantulokieltoon määrättyjä henkilöitä Suomen viranomaiset tapaavat vuosittain noin sata.