maanantai 1. elokuuta 2011

Ilta-Sanomat: Halla-aho: Jungnerin kritiikki Norjan uhreja loukkaavaa politikointia

Ilta-Sanomat: Halla-aho: Jungnerin kritiikki Norjan uhreja loukkaavaa politikointia 1.8.2011

Taustaa:
Jussi Halla-aho: Sosiaalidemokraatin selkäranka 23.3.2006

Suomalaiset poliitikot kommentoivat yhä rajummin sanankääntein toisiaan Norjan joukkomurhan jälkimainingeissa.

Sdp:n puoluesihteeri Mikael Jungner laittaisi Norjan terrori-iskun jälkeen täysstopin häntä kuohuttaneille kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps) kirjoituksille.

Jungner kohautti viikonvaihteessa ladattuaan IS:n haastattelussa, että Halla-ahon pitäisi miettiä asemaansa hallintovaliokunnan puheenjohtajana Norjan terrori-iskujen jälkeen.

Puoluesihteeri nostaa nyt Halla-ahon teksteistä esiin häntä erityisesti häiritsevän lauseen.

- Hänen blogistaan löytyy edelleen vuoden 2006 maaliskuun kirjoitus, jossa lukee: "Minun on vaikea keksiä maailmankaikkeudesta alhaisempaa matelijaa kuin pohjoismainen sosiaalidemokraatti." Paljon on siedetty, mutta nyt täytyy nousta vastustamaan tämäntyyppistä kirjoittelua ja puuhastelua. Jo riittää, Jungner puhisee.

- Tämä kuumentaa tunteita maailmalla ja vaikuttaa Suomen maineeseen, mutta sitäkin enemmän minua huolettaa, millaista esimerkkiä tällaisen salliminen antaa suomalaisille, vielä itseään etsiville nuorille. Kun sallitaan tällaista puhetta, se antaa vaikutelman, että suvaitsemattomuus on hyväksyttävää ja osa suomalaista valtavirtaa, hän lisää.

"Vertaus irrotettu asiayhteydestä"

Jussi Halla-aho (ps) muistuttaa, ettei hän ole ainut suomalainen, jonka tekstejä löytyy massamurhaaja Anders Behring Breivikin 1500-sivuisesta manifestista.

- Sinne on lainattu myös keskustan Hannu Takkulaa ja Martti Ahtisaartakin. Ja mitä tulee tekstieni lainaamiseen, niin miksi mediassa ei ole kerrottu, että Breivik lainasi manifestissaan Fjordmania eikä minua, Halla-aho puhisee ja viittaa siihen, että massamurhaajan manifestin kohdat, joissa siteerataan Halla-ahoa ja Takkulaa, on poimittu Fjordman-nimimerkillä kirjoittavan miehen blogista.

Nimimerkillä ”Fjordman” tunnettu mies kuuluu Norjan nimekkäimpiin maahanmuuttoa, monikulttuurisuutta ja islamia kritisoiviin kirjoittajiin.

Halla-aho pitää Jungnerin hänelle esittämää kritiikkiä ja erovaatimusta Norjan uhreja loukkaavana politikointina.

Halla-ahon mukaan hänen vertauksensa pohjoismaisista sosiaalidemokraateista ja alhaisista matelijoista on irrotettu asiayhteydestään.

- Nämä tekstit ovat olleet siellä koko ajan luettavana ja silloinkin, kun minut valittiin hallintovaliokunnan johtoon. Teksti pitäisi lukea kokonaisuudessaan, eikä ole huomioitu myöskään sitä, että se on kirjoitettu tietyssä tyylilajissa, Halla-aho selittää.

- Viime päivinä yleinen toteamus on osoittautunut varsin oikeaksi ainakin Mikael Jungnerin kohdalla, Halla-aho kommentoi kohulausettaan

_________________________________________________

Iltalehti: Jussi Halla-aho: "Yhteistyö vaikeutuu"


Jussi Halla-ahon mukaan Mikael Jungnerin näkemykset voivat hankaloittaa sosiaalidemokraattien ja perussuomalaisten yhteistyötä.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää Mikael Jungnerin häneen kohdistamaa kritiikkiä täysin aiheettomana.

Halla-ahon mukaan valiokuntatyöskentely saattaa vaikeutua, jos demarit päättävät tukea puoluesihteeri Mikael Jungnerin näkemyksiä.

- Mikäli demarit eivät irtisanoudu Jungnerin höpinöistä, tästä tulee demarien virallinen kanta. Silloin ilman muuta asiallinen yhteistyö demarien kanssa vaikeutuu, Halla-aho toteaa Iltalehdelle.

Myös kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen ihmetteli sunnuntain Helsingin Sanomissa Jungnerin puheita Halla-ahon syrjäyttämisestä hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta. Halla-aho sanoo, että häntä saa kritisoida, mutta vain jos siihen on aihetta.

Jungnerin mukaan Halla-ahon tulisi miettiä sekä vetäytymistä hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta että puheidensa rauhoittamista.

Olematon vastuu

Halla-aho puolestaan toivoo, että Jungner ja muut sosiaalidemokraatit "harkitsisivat tarkemmin ulostulojaan".

- Minulle on täysin epäselvää, mihin Jungner viittaa. Tuskin hän itsekään tietää. Hän käyttää tätä Norjan aiheuttamaan mielenkuohua hyväkseen politiikkaa tehdessään.

Halla-aho korostaa edelleen, ettei ole vastuussa Norjan tapahtumista.

- Minun vastuuni on tismalleen yhtä suuri kuin Jungnerin eli olematon. Kyllä minä uskon ihmisten harkintakykyyn. He näkevät tällaisen pelaamisen läpi.
Suosittu Jussi Halla-aho sanoo saaneensa runsaasti myönteistä palautetta perussuomalaisten kannattajilta.

Vain Halla-aho

Jungner painottaa, että hänen kritiikkinsä ei kohdistu perussuomalaisiin, vaan ainoastaan Halla-ahoon ja hänen kannattajiinsa. Jungner ei kuitenkaan vielä täsmennä, millä keinoilla demarit voisivat painostaa Halla-ahoa.

- Erilaisia vaihtoehtoja on lukemattomia, mutta kaikkein tärkeintä on keskustella ja miettiä porukalla, miten tällaiseen tulisi suhtautua.

Monet ovat tulleet kyselemään Jungnerilta esimerkiksi Halla-ahon vuonna 2006 kirjoittamasta tekstistä, jonka mukaan "on vaikea keksiä maailmankaikkeudesta alhaisempaa matelijaa kuin pohjoismainen sosiaalidemokraatti".

Jungnerin mukaan tähän saakka Suomessa vihapuheita on liian usein vähätelty. Nyt ihmisoikeuksien ja suvaitsevaisuuden puolustajien tulisi avata suunsa.

- On totuttu siihen, että nämä ahdasmieliset saavat mellastaa ihan vapaasti, ja muut ovat hiljaa. Kaikkien suvaitsevaisten ihmisten on aika sanoa, että jo riittää.

SDP:n eduskuntaryhmä käsittelee Halla-ahon asemaa kesäkokouksessaan elokuun puolivälin jälkeen Porissa.