Iltalehti/STT: Boikotoivat STT:n kyselyä: Ruohonen-Lerner puolustaa kansanedustajen oikeutta yksityiselämään 14.8.2011
Yksikään perussuomalaisten kansanedustaja ei vastannut STT:n kyselyyn.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner puolustaa ryhmätoveriensa oikeutta yksityiselämään. STT teki pari viikkoa sitten perussuomalaisille kansanedustajille sähköpostikyselyn, jossa muun muassa kysyttiin, ovatko ryhmän jäsenet esiintyneet ja kirjoittaneet kansanedustajien arvovallalle sopivalla tavalla.
Yksikään perussuomalaisten 39 kansanedustajasta ei vastannut kysymyksiin. Muutamassa toimituksen saamassa kommentissa kysymyksiä pidettiin asiattomina.
- Yleensä vastaan kaikkiin toimittajien kysymyksiin, mutta tämä kysymyslista oli epätavallinen ja vähän hankala. En pystynyt vastaamaan kaikkiin ja siksi se jäi, sanoo Ruohonen-Lerner.
Ruohonen-Lerner muistuttaa, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä on uusi työyhteisö. Uuden kansanedustajan perehdyttäminen vaativaan työhön kestää yleensä vuoden tai kaksikin.
Ennakkosensuuria ei ole
- Me teemme yhteistä perussuomalaista politiikkaa eduskunnassa, mutta tämän lisäksi jokaisella kansanedustajalla pitää olla mahdollisuus viettää normaalia yksityiselämää, jota muiden työtovereiden ei ole tarpeen seurata.
- En voi mitenkään seurata lähes 40 kansanedustajan kirjoittelua ja toimintaa maakunnissa. Olen aina sanonut toimittajille, että jokainen aikuinen ihminen vastaa itse tekemisistään. Perustuslain 12. pykälän mukaan meillä ei ole ennakkosensuuria. Jos joku rikkoo lakia kirjoituksillaan, viranomaiset ja oikeuslaitos kyllä hoitavat ylilyönnit, Ruohonen-Lerner toteaa.
Ruohonen-Lerner vakuuttaa, että vastaamatta jättäminen on ollut jokaisen perussuomalaisten kansanedustajan oma asia. Mitään ryhmäpäätöstä ei ole tehty.
- Voin hyvin kuvitella, miltä tuntuu ensimmäisen kauden kansanedustajasta, joka saa tällaisia kysymyksiä eteensä.
Boikotoinnilla sulkia hattuun
Populismia tutkinut yliopistonlehtori Emilia Palonen Helsingin yliopistosta sanoo, että populistisissa liikkeissä media liitetään usein eliittiin, jota vastaan ollaan.
- Jos pystyy boikotoimaan mediaa, voi kerätä siitä sulan hattuunsa ja argumentoida niin, että ei ole tämän eliitin kanssa tekemisissä, vaan on eliitin ulkopuolella, Palonen sanoo.
Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Ville Pernaa arvioi, että perussuomalaisissa tiedostusvälineet nähdään saman eurooppalaisen, suvaitsevan ja liberaalin linjan edustajina kuin yleinen politiikan "mainstream", jota kolme muuta suurta puoluetta edustavat.
Palonen arvioi, että esimerkiksi Jussi Halla-aho (ps) ei katso välttämättä tarvitsevansa perinteistä mediaa. Sosiaalinen media tarjoaa mahdollisuuden olla suoraan yhteydessä kannattajiin.
- Populismissa yhdistetään monia erilaisia asioita, joiden suhteen ollaan hieman epämääräisiä. Edustetaan kansaa ja tavallaan kaikkia niitä ongelmia, joita kansalla on. Tarkkoihin kysymyksiin vastaaminen ei tunnu silloin mielekkäältä, Palonen sanoo.
Pernaa muistuttaa, että Suomen historiassa on politiikkaan muutamia kertoja aikaisemminkin tullut suuri joukko uusia kasvoja. Sodan jälkeen oltiin kuitenkin tilanteessa, jossa median merkitys ei ollut niin suuri, ja media oli poliittisesti sitoutunutta eli sanoma levisi toisella tavalla.
- 60- ja 70-lukujen vaaleissa tuli paljon silloisia nuoria suurten ikäluokkien edustajia, joista monet olivat taustaltaan toimittajia tai muuten julkisuudesta tuttuja, Pernaa huomauttaa.
______________________________________________
Iltalehti/STT: Näihin kysymyksiin perussuomalaiset kieltäytyivät vastaamasta
Näitä asioita STT kysyi.
- Onko Timo Soini pystynyt tuomaan oikealla tavalla julki perussuomalaisten kannan Norjan tapahtumiin?
- Olisiko Soinin otettava enemmän julkisuudessa kantaa perussuomalaisia koskevaan julkiseen keskusteluun, esimerkiksi arvosteluun vihapuhekirjoittelusta?
- Ovatko perussuomalaisten kansanedustajat esiintyneet ja kirjoittaneet kansanedustajan arvovallalle sopivalla tavalla?
- Onko perussuomalaisten eduskuntaryhmän sisälle muodostunut erillinen tai erillisiä ryhmittymiä esimerkiksi maahanmuuttonäkemyksissä?
- Kaipaatteko Timo Soinilta ohjeita siihen, miten perussuomalaisten edustajien olisi esiinnyttävä julkisuudessa tai sosiaalisessa mediassa?
- Noudatatteko itse Soinin mahdollisia ohjeita tai seisotteko hänen esittämiensä näkemysten takana?
- Perussuomalaisten eduskuntaryhmä sanoutui toukokuussa irti kaikkinaisesta rasismista ja syrjinnästä. Eduskuntaryhmän kannanoton mukaan "Tuomitsemme mihin tahansa etniseen, uskonnolliseen, kulttuuriseen, aatteelliseen, kielelliseen tai poliittiseen ryhmään kohdistuvan yleistävän tai valheellisen mustamaalauksen ja demonisoinnin riippumatta siitä, edustaako ryhmä enemmistöä vai vähemmistöä." Ovatko kaikki perussuomalaisten kansanedustajat noudattaneet tätä yhteistä sopimusta?