keskiviikko 3. elokuuta 2011

Jyrki Kasvi: Jungnerin myrkkypilleri

Jyrki Kasvi: Jungnerin myrkkypilleri 3.8.2011

Eduskunnan pelisääntöjen mukaan valiokuntien puheenjohtajuudet jaetaan eduskuntaryhmille koon mukaan, ja ryhmät itse päättävät, kuka puolueen kansanedustajista minkin puheenjohtajuuden saa vastuulleen. Eduskunnan työjärjestyksen mukaan kukin valiokunta valitsee itse joukostaan oman puheenjohtajansa, mutta epävirallisista pelisäännöistä ei lipsuta.

Jokainen kaltoinkohdelluksi itsensä kokenut eduskuntaryhmä pystyisi halvaannuttamaan eduskunnan toiminnan. Kaikki valinnat muuttuisivat oikeiksi vaaleiksi, joka esitykseen tulisi tukku muutosesityksiä ja jopa äänestysjärjestyksistä jouduttaisiin äänestämään. Käytännössä lakien käsittely pysähtyisi. Jokaisen valiokuntapuheenjohtajan vaalin tulos on siis ennalta sovittu.

Siksi olikin yllättävää, kun SDP:n puoluesihteeri, kansanedustaja Mikael Jungner pelisääntöjen vastaisesti vaati Jussi Halla-Ahoa (ps) luopumaan hallintovaliokunnan puheenjohtajuudesta. Toki hallintovaliokunnalla olisi periaatteessa oikeus vaihtaa puheenjohtajaa, jos valiokunnan jäsenten enemmistö olisi sitä mieltä. Hallintovaliokunnasta tuskin kuitenkaan löytyy haluja moiseen irtiottoon ja eduskunnan rutiinien sekoittamiseen.

Vasta kun Halla-Aho puolustautui ja sai tuekseen mm. keskustan puheenjohtajan Mari Kiviniemen (kesk) sekä pääministeri Jyrki Katainen (kok), Jugnerin pelisilmä kävi ilmeiseksi. Totta kai noin radikaali vaatimus herättää keskustelua, ja eri tahojen kommentit uutisoidaan yksi kerrallaan. Ja ne kommentit muistuttavat ihmisiä yhä uudelleen Halla-Ahon yhteyksistä kansainväliseen vastajihad-liikkeeseen. Kirkkolainsäädännöstä vastaavan hallintovaliokunnan puheenjohtaja kun on esimerkiksi määritellyt Suomen evankelisluterilaisen kirkon tunnettuun vastajihad-teoreetikkoon Bat Ye'oriin viitaten dhimmikirkoksi ja kehottanut ihmisiä siksi eroamaan kirkosta.

Jungner on syöttänyt perussuomalaisille varsinaisen myrkkypillerin. Puoluejohtaja Timo Soinilla ja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lernerillä ei ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin asettua siilipuolustukseen Halla-Ahon ympärille. Samalla koko Perussuomalaiset-puolue leimautuu hommalaisiksi, vaikka Mestarin opetuslapsia ei ole perussuomalaisten eduskutaryhmässä kuin muutama. Jungnerille tämä sopii paremmin kuin hyvin.