tiistai 2. elokuuta 2011

Jyrki Katainen: Vapaasta yhteiskunnasta emme voi luopua

Turun Sanomat, kolumni: Jyrki Katainen: Vapaasta yhteiskunnasta emme voi luopua 2.8.2011

Oslon räjähdys ja hyökkäys Utöyan saarella ovat ajatuskyvyn ylittävä tragedia. Tapahtumat koskettavat syvästi meitä suomalaisia. Kyse on paitsi hirvittävästä joukkomurhasta, myös raukkamaisesta iskusta pohjoismaista mallia ja oman yhteiskuntajärjestelmämme arvoja vastaan. On täysin käsittämätöntä, että joku voi tietoisesti valita uhrikseen kesäleiriä viettävät, paremman yhteiskunnan rakentamisesta kiinnostuneet nuoret.

Monen mielessä risteilevät ajatukset siitä, kuinka tällaiset iskut voidaan estää. Olisiko toisenlainen lainsäädäntö, tiukemmat rajoitukset tai lisävoimavarat varmuudella estäneet Norjan tapahtumia? Voidaanko viranomaisen toimilla estää vastaavat tapahtumat?

Teemme kaiken voitavamme, jotta välttyisimme uusilta tragedioilta. Silti emme voi olla varmoja siitä, pystyykö kukaan ennakoimaan riittävästi kaikkia mahdollisia riskejä.

Norjan tapahtumista saatava tieto käydään Suomessa nyt tarkasti läpi ja lainsäädäntöömme sekä käytäntöihimme tehdään muutoksia, mikäli sellaiseen osoittautuu tarvetta. On esimerkiksi arvioitava, voidaanko räjähdysainemateriaalin saantimääräyksiä muuttaa tai onko Norjan tapahtumien valossa syytä arvioida juuri voimaantullutta aselakia uudelleen.

Pohjoismainen demokratia perustuu kansalaisvapauksiin ja luottamukseen. Näistä vapaan yhteiskunnan peruskivistä emme voi antaa periksi. Me emme saa uhrata avointa, yhteisöllistä ja ihmiseen luottavaa demokratiaamme. Vapaassa yhteiskunnassa ihmisillä on kuitenkin vapauksien lisäksi myös velvollisuuksia. Välittämistä ja huolenpitoa ei ole mahdollista ulkoistaa.

Pohjoismaiseen yhteiskuntamalliin kuuluvat vapaus ja vastuu sekä huolenpito muista. Puolustamme näitä periaatteita parhaiten toimimalla kukin tahollamme suvaitsevaisuuden, välittämisen ja avoimuuden puolesta. Jos emme näin tee, vihaa, pelkoa ja ihmisten välistä vastakkainasettelua lietsovat voimat vievät voiton.

Norjan tapahtumat osoittavat, että pohjoismainen yhteiskuntamalli ei ole valmis. Keskustelua on käyty aivan oikein siitä, mitä yhteiskunnallisia muutoksia tapahtumat edellyttävät. On luonnollista ajatella, että vaikkapa tietyillä lakimuutoksilla tai lisäämällä poliiseja olemme tehneet kaiken voitavamme. Viranomaisten ja julkisen vallan tehtävä on huolehtia turvallisuudesta, mutta tarvitsemme kuitenkin paljon enemmän kuin vain viranomaisvastuuta. Vastuu suvaitsevaisuuden, välittämisen ja avoimuuden puolustamisesta on meillä kaikilla.

On tehtävä entistäkin enemmän töitä, jotta julkinen keskustelu pysyy asiallisena ja toisia ihmisiä kunnioittavana. Vihapuhe, rasismi ja keinotekoinen vastakkainasettelu on torjuttava. Yhteiskunnan on huolehdittava, että viranomaisilla on riittävät voimavarat ja keinot ehkäistä pahaa oloa, mielenterveyden ongelmia sekä rikoksia.

On meidän yhteinen vastuumme, että Suomessa välitetään ja pidetään huolta toisista ihmisistä.

Kirjoittaja on pääministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja.

Jyrki Katainen