torstai 4. elokuuta 2011

Kaleva: Islamilainen pankki tulossa

Kaleva: Islamilainen pankki tulossa 4.8.2011

Islamilainen pankkitoiminta laajenee vauhdilla maailmalla. Suomeenkin se on rantautumassa, mutta ei näillä näkymin vielä pitkään aikaan.

Aiheesta on muslimiyhteisössä puhuttu vuosia, sillä monet islaminuskoiset eivät halua sitoutua suomalaisen pankin lainakorkoihin. Koraaniin perustuva islamilainen pankki ei ota korkoa, sillä koron ottaminen ja antaminen on kielletty.

"Aivan selkeästi suomalaisilla muslimeilla olisi enemmän omistusasuntoja, jos täällä toimisi islamilainen pankki", Suomen Islamilaisen Neuvoston sihteeri Pia Jardi sanoo.

Jardin mukaan tarvetta ja halua olisi ilman muuta islamilaiselle pankille, koska muslimitkin haluavat omistaa ja olla täysipainoisia yhteiskunnan jäseniä.

Monilla omistusasunnon hankkiminen onkin kaatunut korottoman lainan puutteeseen. Toiset taas ovat tehneet oman ratkaisunsa ja kävelleet suomalaiseen pankkiin, vaikka siinä joutuukin uskon kanssa ristiriitaiseen tilanteeseen. Asunnon tai auton hankkiminen säästämällä on taas pitkä tie.

Korkokielto perustuu Koraaniin pohjautuvaan sharia-lakiin, jossa kielletään rahan teko rahalla. Korot ovat siten pannassa. Ne, jotka keräävät varallisuutta muista välittämättä, joutuvat hutamaan, joka on pahin seitsemästä helvetistä.

Kuinka muslimi voi sitten ostaa asunnon? Harvalta löytyy takataskusta löysää rahaa kymmenien tuhansien eurojen verran. Lainan sijasta pankki ostaa esimerkiksi asunnon ja myy sen edelleen voitolla asiakkaalle. Voiton on kuitenkin oltava kohtuullinen, eikä lisämaksuja saa velottaa, vaikka maksusuoritus olisi myöhässä.

Lue lisää torstain Kalevasta.