maanantai 1. elokuuta 2011

MTV3: Ruohonen-Lerner: Raaka väkivalta on nyt yhdistetty Suomen sisäpolitiikkaan

MTV3: Ruohonen-Lerner: Raaka väkivalta on nyt yhdistetty Suomen sisäpolitiikkaan 1.8.2011

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner on hämmästynyt Norjan joukkosurman jälkeisestä keskustelusta Suomessa.

Hänen mielestään raaka väkivallanteko on epäasiallisesti yhdistetty suomalaiseen sisäpolitiikkaan, vaikka niillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

– Toivon malttia näihin keskusteluihin, ja että kunnioitettaisiin sitä suruaikaa, mikä Norjassa tällä hetkellä on, Ruohonen-Lerner sanoo.

– Asiaa ei pitäisi Suomessa riepotella, koska se satuttaa ihmisiä.

Ruohonen-Lerner kummastelee SDP:n Mikael Jungnerin vaatimusta, jonka mukaan Jussi Halla-ahon pitäisi väistyä hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta sopimattomien puheiden levittämisen takia.

– Jos Jungner tai kuka vaan antaa tälläisiä väitteitä, hänellä pitää olla perusteltuja näyttöjä niiden tueksi, Ruohonen-Lerner toteaa.

– Myös Jungner on ollut valitsemassa Halla-ahoa demokraattisessa vaalissa hallintovaliokuntaan. Ja hallintovaliokunnassa myös neljä SDP:n edustajaa valitsi Halla-ahon yksimielisesti valiokunnan puheenjohtajaksi.

"Perussuomalaisiin kohdistuu asiatonta keskustelua"

Pirkko Ruohonen-Lerner kokee, että perussuomalaisiin on kohdistettu paljon epäasiallista keskustelua, myös häneen itseensä. Hän toivoo, että asioista keskusteltaisiin maltillisesti ilman leimaamista. Jokaisella tulisi olla oikeus mielipiteeseensä.

Ruohonen-Lerner ei osaa kommentoida Hommaforumilla käytävää keskustelua, mutta uskoo jokaisen perussuomalaisen kansanedustajan tuntevan oman puolueensa maahanmuuttopolitiikan linjan.

– Harjoitamme maahanmuuttokriittistä politiikka pääasiassa siksi, että edellinen hallitus epäonnistui sekä maahanmuuttopolitiikassa että kotouttamisessa.

Ruohonen-Lerner sanoo, että puolueessa ei ole tehty mitään gallupia siitä, kuka kuuluu niin sanottuun maahanmuuttokriittiseen siipeen. Hänen mukaansa jotkut ovat kiinnostuneet esimerkiksi työelämä- tai koulutuspolitiikasta.

– Mitään tutkimusta aiheesta ei ole tehty, mutta kyllähän valiokuntavalinnat kertovat kiinnostuksen kohteista.

Ruohonen-Lerner pitää väitettä hajanaisesta ryhmästä vääränä, ja uskoo, että jokainen kansanedustaja oppii työtä tekemällä eduskuntatalon pelisäännöt.

Mikä on perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen linja?

Pirkko Ruohonen-Lernerin mukaan perussuomalaiset harjoittavat maahanmuuttokriittistä politiikkaa, koska edellinen hallitus epäonnistui omassa politiikassaan ja kotouttamisessa.
 – Resursseja ei ollut riittävästi, että asiat olisi saatu hoidettua hyvin, hän sanoo.
 – Meillä on paljon maahanmuuttajia, jotka ovat asuneet täällä 10-15 vuotta, eivätkä vieläkään osaa suomen kieltä.
 Keskeisenä ongelmana on, että maahanmuuttajat täytyy saada kielikoulutukseen ja heille pitää saada työpaikka.
 – Siitä alkaa kotoutuminen, tai mahdollinen syrjäytyminen, jos ei pääse mukaan yhteiskuntaan, Ruohonen-Lerner sanoo.

_________________________________________


YLE Uutiset: Ruohonen-Lerner: Halla-aholla eduskuntaryhmänsä täysi tuki

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä tukee kansanedustaja Jussi Halla-ahoa eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan tehtävässä. SDP:n puoluesihteeri, kansanedustaja Mikael Jungner on kehottanut Halla-ahoa harkitsemaan eroa tehtävästä tämän nettikirjoittelun vuoksi. Jungner tuohtui Halla-ahon Facebookissa julkaisemasta monikulttuurisuuden vastaisesta lausahduksesta Norjan joukkomurhan jälkeen.

Perussuomalaisissa ei nähdä mitään syytä Halla-ahon erolle. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Pirkko Ruohonen-Lernerin mukaan Halla-aho on hoitanut valiokunnan puheenjohtajan tehtävät hyvin.

- Junger on ollut itse valitsemassa Halla-ahoa hallintovaliokunnan jäseneksi eduskunnan täysistunnossa keväällä. Sitten hallintovaliokunta on keskuudestaan yksimielisesti valinnut puheenjohtajaksi Halla-ahon. Olen saanut pelkästään hyvää palautetta siitä, miten hän on hoitanut asiallisesti tehtävänsä. Minun mielestäni tämä on demareilta likaista politiikkaa kesän keskellä.

Jungner kertoi viikonlopun Ilta-Sanomissa, että SDP aikoo kyseenalaistaa Halla-ahon puheenjohtajuuden kesäkokouksessaan. Jungner sanoi YLE Uutisille maanantaina suuttuneensa muun muassa Halla-ahon Facebook-päivityksestä, jossa tämä totesi "monikulttuurisuuden olevan hanurista Breivikin teosta huolimatta".

Jungnerin mukaan tällainen puhe ei ole sopivaa hallintovaliokunnan puheenjohtajalle. Hallintovaliokunta käsittelee muun muassa maahanmuutto- ja aselait.

Halla-aho on ilmoittanut, että hän ei aio vetäytyä tehtävästään. Eduskunnan valiokuntien puheenjohtajia ei voi erottaa tehtävästään noin vain. Käytännössä koko valiokunta pitäisi hajottaa, mikä vaatisi kovat perustelut ja suuren poliittisen paineen.

Nettikeskustelut omalla nimellä

Ruohonen-Lerner sanoi maanantaina YLE TV1:n Päivän kasvo -ohjelmassa, ettei hän ole juurikaan seurannut netin vihakeskustelua mutta pitää vihapuhetta vastenmielisenä.

- Toivoisin ihmisiltä enemmän malttia ja järjenkäyttöä silloin, kun he kirjoittavat nettipalstoille. Olisi hyvä, että keskustelut käytäisiin reilusti omalla nimellä.

Kaikkiin Jussi Halla-ahon kirjoituksiin Ruohonen-Lerner ei ole tutustunut, joten hänellä ei ole niistä tarkkaa mielipidettä.

- Hän vastaa kirjoituksistaan ja siitä, etteivät asiat, joita hän ilmaisee, loukkaa ketään.

Halla-aholla on meneillään keskeneräinen rasistista rikosta koskeva juttu Korkeimmassa oikeudessa. Ruohonen-Lerner sanoo, että oikeudenkäynti on ollut kaikkien kansanedustajien tiedossa silloin, kun Halla-aho valittiin hallintovaliokuntaan ja sen puheenjohtajaksi.

- Halla-aholla ei ole lainvoimaista tuomiota mistään kirjoitteluista, hän toteaa.

_________________________________________

Uusi Suomi: PS: ”Halla-aho on moitteeton”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner katsoo, ettei hallintovaliokunnan puheenjohtajalla Jussi Halla-aholla ole mitään syytä erota tehtävästään.

– Halla-aho on hoitanut tehtäviään moitteettomasti. Nyt ei ole esitetty mitään näyttöä siitä, mistä kenkä puristaa. Tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten hän on hoitanut tehtäviään, Ruohonen-Lerner sanoo Uudelle Suomelle.

Hän kertoo keskustelleensa eri kansanedustajien kanssa Halla-ahon roolista muun muassa poliisi- ja maahanmuttoasioista vastaavan valiokunnan puheenjohtajana. Muiden puolueiden kansanedustajilta tullut palaute on ollut Ruohonen-Lernerin mukaan vain positiivista.

Sen sijaan SDP:n puoluesihteerin ja kansanedustajan Mikael Jungnerin vaatimuksia Halla-ahon eroamisesta hän kummastelee.

– Hänellä pitää olla painavaa näyttöä. Ei tällaista voi vaatia pelkästään minusta tuntuu -kutinoiden perusteella. Kansanedustaja Jungner on itse ollut eduskunannan täysistunnossa valitsemassa Halla-ahoa hallintovaliokuntaan, Ruohonen-Lerner toteaa.

Ennen tätä äänestystä Perussuomalaisten eduskuntaryhmä oli valinnut Halla-ahon ehdokkaakseen valiokunnan puheenjohtajaksi. Eduskuntapuolueet olivat aiemmin sopineet hallintovaliokunnan puheenjohtajuuden kuuluvan perussuomalaisille.

Myös kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen hämmästeli eilen Helsingin Sanomien haastattelussa Jungnerin vaatimusta.

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi totesi tänään Ylen Ykkösaamussa, että Halla-ahon puheenjohtajuus on ensisijaisesti Perussuomalaisten oma asia. Hän kuitenkin huomautti, että eduskunta voi puuttua asiaan, jos kansanedustajan luottamus menee.

SDP:n Jungner on perustellut vaatimuksiaan muun muassa Halla-ahon nettikirjoituksilla. Hallintovaliokunnan puheenjohtaja on liitetty niin sanottuun vastajihadistiseen liikkeeseen.

Ulkomaanmatkalta viikonloppuna palannut ja lomansa keskeyttänyt Ruohonen-Lerner ei ole tietoinen Halla-ahon kytköksistä vastajihadistiseen liikkeeseen. Hän pitää kuitenkin kohtuuttomana sitä, että Halla-ahoa on yritetty saada vastuuseen Norjan joukkosurmasta.

– On täysin epäasiallista, että jonkun poliitikon nimeä käytetään tämän joukkomurhan yhteydessä. Onko tämä edes poliittinen teko? Terve ihminen ei toimi tällä tavalla, Ruohonen-Lerner pohtii.