perjantai 5. elokuuta 2011

YLE: Pakolaisia Etelä-Savoon lähes kaksinkertainen määrä

YLE Etelä-Savo: Pakolaisia Etelä-Savoon lähes kaksinkertainen määrä 5.8.2011

Kiintiöpakolaisia tulee Etelä-Savoon tänä vuonna lähes kaksinkertainen määrä viime vuosiin verrattuna.

Viime vuodet kiintiöpakolaisia on ottanut vastaan vain Mikkeli ja Savonlinna, mutta tänä vuonna myös Mäntyharju ja Hirvensalmi ovat päättäneet aloittaa pakolaisten vastaanoton.

Koko Etelä-Savoon tulee noin 110 kiintiöpakolaista tämän vuoden aikana. Hirvensalmella SPR on jo käynnistänyt pakolaisten tukitoiminnan valmistelun.

Maahanmuuttajatoiminnan yhdyshenkilö Aini Ruhanen kertoo, että Hirvensalmella kymmenkunta ihmistä, jotka ovat lähdössä mukaan tukitoimintaan.

-Nyt on vähän odottava tunnelma, kun emme tiedä mistä maasta pakolaiset tulevat Hirvensalmelle ja tarkka ajankohtakin on vielä auki, Ruhanen sanoo.

Ruhanen uskoo, että Hirvensalmelaiset ottavat pakolaiset hyvin vastaan. -Kun ajattelee mitä kaikkea maailmalla tapahtuu, niin ainakin osalla ihmisestä se herättää myötätuntoa ja auttamisen halua.

______________________________

YLE Savo: Pohjois-Savon kunnat yhä nihkeinä pakolaisille

Kiintiöpakolaisia on yhä vähän Pohjois-Savossa. Edelleen vain Kuopio ottaa vastaan kiintiöpakolaisia. Tänä vuonna Kuopioon tulee 18 burmalaista ja 20 irakilaista. Määrä on pieni verrattuna esimerkiksi Etelä-Savoon, jonne tulee noin 110 kiintiöpakolaista.

Ylä-Savossa seitsemän kuntaa tekee tänä syksynä päätöksen kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta yhteisesti. Jos päätös on myöteinen, ensimmäiset pakolaiset saapuisivat Ylä-Savoon ensi vuonna.

Pietarsaaren seudulla toimii vastaava malli, jossa viisi kuntaa ottavat yhteisesti noin 70 pakolaista vuosittain.