lauantai 17. syyskuuta 2011

Ilta-Sanomat: Poliisi: Terrorismin valmistelusta epäiltyinä vangitut ovat mies ja nainen

Ilta-Sanomat: Poliisi: Terrorismin valmistelusta epäiltyinä vangitut ovat mies ja nainen 17.9.2011

Terrorismin valmistelusta epäillyt vangitut kaksi henkilöä ovat mies ja nainen.
Poliisi kertoi lauantaina Ilta-Sanomille, että vangitut henkilöt ovat Suomen kansalaisia, mutta taustaltaan somalialaisia.

Heidät pidätettiin rahan keräilystä ja värväämisestä epäiltynä.

Molemmat hankkeet on suunnattu terrorismin tukemiseen. Mitään iskuja ei tiettävästi ole kaavailtu Suomeen.

Suojelupoliisin operatiiviset asiantuntijat ovat korostaneet, että Suomessa havaitut terrorismin valmistelut ovat välillisiä: rahaa kerätään ja ihmisiä värvätään toimintaan mukaan. Iskua Suomeen tai Suomessa ei odoteta.

- Välilliseen toimintaan lasketaan mukaan jotkut ihmissuhteet, joiden perusteella suomalaisia naisia ovat tuoneet terrorismiin sekaantuneita ihmisiä Suomeen vierailemaan, Ilta-Sanomille kerrottiin suojelupoliisista.

Kahden henkilön vangitseminen merkitsee kuitenkin sitä, että tilanne on Suomessa koventunut. Heidän osaltaan keskusrikospoliisi tutkii mm. rahoitusta ja värväystoimintaa.

Lauantaina puolen päivän aikoihin keskusrikospoliisin päämajassa Vantaalla järjestetään uutta tilannetta koskeva, tiukasti valvottu tiedotustilaisuus.

Terrorismin uhka vahvistuu

Suojelupoliisin maaliskuussa julkistama kertomus ja jo viime vuoden kertomuksessa olleet ennustukset siitä, että terrorismin uhka vahvistuu Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on toteutunut perjantaina julkistetun poliisitutkinnan myötä.

Kansainvälisissä tehtävissä ja virkavapaalla nyt oleva Supon päällikkö Ilkka Salmi antoi aiemmin ymmärtää, että "terrorismin uhka on selvästi siirtynyt Pohjois-Eurooppaan".

Uhka on jo ehtinyt konkretisoitua Tanskassa ja Ruotsissa. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on onnistunut kuitenkin torjumaan erilaiset valmistelut alkuunsa.

____________________________________________________

YLE Uutiset: Tuomioja ei yllättynyt terrorismiepäilystä

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei ole yllättynyt Suomessa paljastuneesta terrorismiepäilystä. Keskusrikospoliisi kertoi perjantaina vanginneensa kaksi ulkomaalaistaustaista henkilöä epäiltynä värväyksestä ja terrorismin rahoituksesta.

Tuomioja sanoi lauantaina TV1:n Ykkösaamussa, ettemme voi kuvitella olevamme täysin eristyksissä terrorismista, vaikka Suomi ei toistaiseksi ole ollut terrorismin kohde.

- Jos Suomessakin ei jossakin vaiheessa jokin tällainen tilanne syntyisi, se olisi paremminkin yllättävää. Ei voi lähteä siitä, että Suomi olisi tästä täysin eristyksissä, Tuomioja sanoi.

Hänen mukaansa samasta kertoo se, että poliisi on osannut seurata ja arvioida tilannetta ja ottanut epäillyt kiinni ennen kuin mitään on tapahtunut.

Tuomioja arvioi, että tieto epäiltyjen ulkomaalaistaustasta voi lisätä joissakin piireissä epäluuloja maahanmuuttajia kohtaan.

- Mutta kuten olemme Norjassakin nähneet, summittainen väkivalta ja terrorismi voi olla ihan kotikutoistakin, hän jatkoi.
_____________________________________________________

Ilta-Sanomat: Supo tutkii Seppo Lehdolle langetettua uhkausta

Al Qaida -bloggari Abu Sulaiman al-Nasser levittää terrorismitutkijoiden mukaan internetissä kehotusta tappaa suomalainen äärioikeistolainen.

Kehotus on päätynyt myös Suomen suojelupoliisin Supon korviin.

- Olen tietoinen asiasta, Supon viestintäpäällikön Liinu Lehto-Seljavaara vahvistaa Iltalehdelle lauantaiaamuna.

Al-Nasser kehottaa viestissään muslimeja murhaamaan Lehdon. Viestistä raportoivat terrorismin vastaiset järjestöt SITE ja Flashpoint, jotka muun muassa seuraavat jihadistien toimintaa internetissä.

Seppo Lehto on tunnettu saamastaan kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomiosta törkeästä kunnianloukkauksesta, kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä uskonrauhan rikkomisesta.

Lehdon lisäksi Tampereen käräjäoikeus tuomitsi myös toisen miehen samoista rikoksista ehdolliseen vankeuteen vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi toukokuussa 2008.

Al-Qaidan symppaaja

Internetmaailmassa vaikuttava bloggari Abu Sulaiman al-Nasser nousi edellisen kerran uutisiin Suomessa kesäkuussa, kun Helsingistä Länsi-Pasilan sillan läheltä löytyi pommiviritelmä ja Tapaninvainion Neste Oilin kylmäasemalle heitettiin polttopullo.

Samoihin aikoihin verkossa julkaistiin viestejä, joissa "maailmanlaajuisen Jihadin kannattajat" ylistävät tekoja ja toivovat niille jatkoa.

Viestin oli allekirjoittanut Abu Sulaiman al-Nasser, jonka nimissä esitettiin vain viikkoa aikaisemmin uhkaus Afganistanissa palvelevia suomalaisjoukkoja vastaan.