tiistai 13. syyskuuta 2011

Kouvolan Sanomat: Työelämän rasismi vaatii huomiota

Kouvolan Sanomat, pääkirjoitus: Työelämän rasismi vaatii huomiota 13.9.2011

Elinkeinoelämän keskusliitto on huolissaan rasististen ilmiöiden lisääntymisestä työelämässä. EK:n työvoima- ja maahanmuuttopolitiikan asiantuntija Riitta Wärn totesi Savon Sanomien haastattelussa penseän suhtautumisen ja vihapuheiden yleistyneen.

Huolen todisteeksi käy äskettäinen tapaus Salosta. Omakotiyhdistys aikoi sanoa irti talonmiehensä, jonka palvelut eivät kelvanneet kaikille yhdistyksen jäsenille. Talonmies on ihonväriltään musta.

Valtakunnallisesti tunnettuja ovat myös esimerkiksi ongelmat pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä. Illan ja yön vuorojen häiriköiden kohteena ovat erityisesti maahanmuuttajataustaiset kuljettajat.

Koventunut asenneilmasto myös työelämässä ja -markkinoilla ei ole yllätys. Se, että ulkomaalaiset vievät työpaikat, on kuulunut ”maahanmuuttokritiikin” vakioteeseihin. Nyt puheet lietsovat entistä useammin tekoja.

Maahanmuuttajaan työelämässä kohdistuva syrjintä on kuitenkin usein kohtuutonta myös siksi, että hän tekee työtä, johon kantasuomalaisia on vaikea saada. Vaikka työttömyys on pysyvästi korkealla, on myös työvoimapulaa. Ikärakenteen muutoksen takia sitä tulevaisuudessa on yhä useammilla aloilla, vaikka talouskehitys juuri nyt ei siltä näyttäisikään.

Maahanmuuttajien työrauhaan on siis syytä kiinnittää huomiota. Julkisuus ja viranomaistoimenpiteiden uhka saivat Salossa omakotiyhdistyksen pyörtämään päätöksensä. Helsingin yöbusseissa matkustaa yhä useammin myös vartijoita. Se on välttämätöntä, ja lisää kansalaisten turvallisuutta ihonväriin katsomatta. Yhteiskunnallisesti se kertoo kuitenkin epäedullisesta muutossuunnasta.

Markku Espo