torstai 1. syyskuuta 2011

Svenska YLE: Anonym webbdebatt väcker debatt

Svenska YLE: Anonym webbdebatt väcker debatt 1.9.2011

Hur ska man bibehålla yttrandefriheten men samtidigt eliminera hätska inlägg i webbforum? Det är en knivig fråga för medier som upprätthåller kommentarmöjligheter på nätartiklar.

Svenska mediers linje att begränsa anomymiteten för webbanvändarna har lett till en diskussion om yttrandefrihet. Kritikerna menar att det finns risk för att medierna censurerar obekväma kommentarer.

Aftonbladets chefsredaktör Jan Helin tycker inte att minskad anonymitet begränsar yttrandefriheten i svenska medier.

- Det är en okunnig och korttänkt kritik. Det här är ett sätt att som ansvarig utgivare ta ansvar för vad man för fram i offentligheten, säger Jan Helin.

Aftonbladet ändrar sin policy så att man först måste logga in på Facebook innan man kan kommentera. Möjligheterna att använda signatur ska tillåtas bara i undantagsfall. Också tidningen Dagens Nyheter har tillfälligt stoppat kommentarmöjligheter på webben innan ett nytt system med registrering införs. Expressen har också infört förhandsmoderering av alla inlägg.

Öppen eller anonym debatt?

Möjligheten att vara anonym finns fortfarande på finska mediers webbplatser. För det mesta krävs någon form av registrering via e-post eller Facebook, men identiteten är i regel osynlig för meddebattörerna. Systemet är inte vattentätt eftersom en Facebook-profil eller en e-post adress lätt kan fejkas.

Bland tidningarna inom HSS-media införde man för ett år sedan motsvarande arrangemang. Om man vill kommentera artiklar på Vasabladets, Österbottens Tidnings eller Syd-Österbottens webbsidor så måste man först logga in via Facebook, eller via tidningens eget konto. Då kan man välja om man kommenterar under eget namn eller under signatur. Möjligheten att vara anonym på webben finns fortfarande, men redaktionen känner till personen bakom signaturen. Patrik Pada, som är chef för digitala medier inom HSS-media är nöjd med systemet.

- Antalet kommentarer sjönk i början, men samtidigt förbättrades kvaliteten på diskussionerna, säger Patrik Pada.

Förhandskontroll

Att moderera inläggen innan de publiceras är ett annat sätt att kontrollera debatten. Det tillämpas bland annat av Helsingin Sanomat. Systemet fungerar bra, säger chefsredaktör Mikael Pentikäinen, men samtidigt överväger man att eventuellt införa någon form av användarregistrering för att få en sakligare debatt. Speciellt under det senaste halvåret har man märkt av ett hårdare debattklimat.

Det finns olika grad av användarregistrering. Total öppenhet är inte alltid önskvärt, eftersom alla inte vill skriva ut sina åsikter med eget namn.

- Det finns många anledningar till att man inte vill skriva kommentarer med eget namn, inte enbart att man vill skriva fräcka kommentarer, säger redaktionschef Paula Salovaara vid Helsingin Sanomat.