perjantai 9. syyskuuta 2011

Turun Sanomat: Irtisanotun talonmiehen työsuhde jatkuu Salossa

Turun Sanomat: Irtisanotun talonmiehen työsuhde jatkuu Salossa 9.9.2011

Salon omakotiyhdistyksen hallitus päätti perjantaina illalla, että erotetun omakotitalonmiehen työsuhdetta jatketaan normaalisti. Kohu sai alkunsa, kun Salon omakotiyhdistys päätti somalimiehen työsuhteen koeaikana, koska osa omakotiväestä protestoi mustan miehen palkkaamista. Valtakunnallinen huomio ja epäilyt syrjinnästä saivat yhdistyksen perumaan potkut ja pyytämään nuorukaista jatkamaan tehtävässään.

– Mikään ei muutukaan nyt, vaan työsuhde jatkuu, yhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Korpela kertoo.

Korpelan mukaan kokouksessa käytiin paljon keskustelua.

– Kokous sujui hyvin rauhallisesti ja asiapitoisesti. Tästä tapauksesta varmaankin opittiin paljon, Korpela kertoo.

Tehtävästään irtisanottu omakotitalkkari ilmoitti perjantaina olevansa valmis palaamaan työhönsä. Päätös syntyi perusteellisen harkinnan jälkeen.

– Tunnen, että minun pitää palata, koska koko Suomi haluaa sitä. Toivottavasti tämä tapaus parantaa maahanmuuttajien asemaa työelämässä, nuorukainen sanoo.

Korpela tapasi myös talonmiehen ennen hallituksen kokousta. Valtakunnallisen julkisuuden hämmentämä nuorukainen ei vieläkään halua esiintyä julkisuudessa omalla nimellään.

____________________________________________

YLE Turku: Maahanmuuttajatalonmies saa jatkaa tehtävässään

Salon Omakotiyhdistys ja maahanmuuttajataustainen, kertaalleen irtisanottu omakotitalkkari ovat tänään perjantaina sopineet, että työsuhde jatkuu sittenkin. Talonmies pitää mielellään työnsä ja jatkaa entiseen malliin, yhdistyksestä kerrotaan.

Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Korpela kertoo, että omakotiyhdistyksen hallituksen kokouksessa oli perjantaina paikalla 13 ihmistä, jotka yksimielisesti päättivät jatkaa talonmiehen työsuhdetta.

Salon Omakotiyhdistyksen hallitus on pahoitellut aiemman päätöksensä aiheuttamaa mielipahaa.

Omakotitalkkarin palkkaus toteutetaan palkkatuella. ELY-keskuksen myöntämän palkkatuen ehtona on riittävä työmäärä. Tämä edellytys pystytään nyt täyttämään yritysyhteistyöllä. Lisäksi omakotitalkkarille järjestetään työpari.

− Salon Omakotiyhdistys halusi antaa työntekoon motivoituneelle mahdollisuuden näyttää osaamisensa. Nyt järjestetty ratkaisu täyttää vaaditut edellytykset, Salon Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Korpela toteaa.

Aiemmin Korpela sanoi, että työ ei ollut sellaista kuin odotettiin ja asiakkaatkin vierastivat heinäkuussa aloittanutta talonmiestä.

____________________________________________

Helsingin Sanomat/STT: Salon irtisanottu talonmies palaa töihin

Salossa irtisanottu ulkomaalaistaustainen talonmies palaa takaisin töihin. Salon omakotiyhdistys pyysi aiemmin miestä palaamaan, ja hän kertoi perjantaina tulevansa takaisin.

Yhdistys irtisanoi talonmiehen, koska jotkut yhdistyksen jäsenet kieltäytyivät tarjoamasta hänelle töitä. Syyksi mainittiin miehen ulkomaalaistausta ja tumma ihonväri.

- Yhdistyksen hallitus keskusteli perjantaina talonmiehen kanssa. Nyt työsopimus jatkuu alkuperäisen suunnitelman mukaan, koeaikaa kestää vielä syyskuun loppuun, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Korpela.

Talonmiehelle tulee myös työpari. Ely-keskus myöntää omakotiyhdistykselle tukea talomiesten palkkoihin, kunhan heillä on riittävästi töitä.

- Työt jatkuvat, ja nyt mennään hyvässä hengessä eteenpäin.

Poliisi on kertonut ryhtyvänsä toimiin, mikäli se saa asiassa tutkintapyynnön. Muun muassa vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet on pitänyt talonmiehen erottamista syrjintänä.

____________________________________________

Ilta-Sanomat: Tervo: ”Onko talonmiehen homma vain valkoiselle rodulle?”

Kuluneella viikolla on uutisoitu mm. Helsingin Herttoniemen metroasemalla tummaihoisten tyttöjen kimppuun käyneestä suomalaismiehestä sekä salolaisen mustan talonmiehen potkuista.
Tervoa haastateltiin viime lauantaina Ilta-Sanomiin, ja haastattelussa Tervo kertoi pitävänsä suomalaisia melkoisina rasisteina. Hän ei ole yllättynyt uutisista.

- Onhan se merkillistä, että talonmiehen työ on niin suurenmoista ja jaloa, että sitä pystyy tekemään vain valkoisen rodun edustaja, Tervo kommentoi.

- Juuri tuollaiseen menoon halusin kiinnittää huomion. En voi sanoa olevani kovin yllättynyt tapauksista.

Tervon uutuuskirja Layla kertoo ihmiskaupasta ja ulkomaalaisten naisten prostituutiosta Suomessa. Tervo kertoo, ettei hänen korviinsa ole kuulunut palautetta maahanmuuttovastaisista piireistä rasismi-puheiden jälkeen. Esimerkiksi Hommafoorumilla on käynnissä pitkä ja pureva keskustelu Tervon kirjasta, mutta sitä kirjailija ei ole lukenut.

- Minä tiedän, millaista nettikirjoittelu on. Ei minun tarvitse sitä seurata.