torstai 1. syyskuuta 2011

Vartti: Romanileirin jäljiltä löytyi varastettua tavaraa

Vartti: Romanileirin jäljiltä löytyi varastettua tavaraa 1.9.2011

Poliisilla on tutkittavana noin 18 000 euron arvoisen kaapelierän törkeä varkaus, joka sattui maanantaiyönä Itäkeskuksessa. Kyseistä kaapelia löydettiin tiistaina puretun romanileirin alueelta Helsingin Kalasatamasta. Poliisi takavarikoi alueelta myös muita kaapelieriä.

- Epäiltyjä on tiedossa, mutta ei ole tietoa, ovatko he enää Suomessa, rikoskomisario Kimmo Hyvärinen Itä-Uudenmaan poliisista kertoi.

Romanien asuttamasta sosiaalikeskus Sataman rakennuksesta löytyi kymmenittäin rakennusfirmojen, sähkö- ja lvi-urakoitsijoiden nimissä olevia työkaluja.

- Iskuporakoneita, porakoneita, naulaimia, sorkkarautoja, vasaroita, erilaisia käsityökaluja, luettelee Kari Hartikainen.

Hartikainen on töissä Helsingin kaupungin kiinteistöviraston Tilakeskuksessa. Hän muun muassa johtaa Kalasataman vanhan konttiterminaalin eli sosiaalikeskus Satamana toimineen talon purkuprojektia.

Hartikaisen mukaan poliisille ei ole ilmoitettu työkaluista, koska niiden rahallinen arvo on vähäinen.

- Jos siivouksen ja purkamisen yhteydessä paljastuu jotain, mitä pystytään identifioimaan anastetuksi omaisuudeksi, poliisi tutkii. Hirvittävän vaikeaahan mitään on enää sitoa keneenkään, ylikomisario Juha Hakola Helsingin poliisilaitokselta kommentoi aiemmin.

Viitteitä pimeään työhön

Löydetyt työkalut viittaavat Hartikaisen mukaan ilmiöön, josta Helsingin kaupungin työmaavalvojat ovat raportoineet.

- Leirissä on ollut paljon 30 - 50-vuotiaita työkykyisiä miehiä. Työmaavalvojat tietävät kertoa, että sellaista tapahtuu paljon, että työmaiden liepeille mennään oleilemaan, ja sitten urakoitsijoiden aliurakoitsijat saattavat palkata miehiä päivätöihin 10 - 20 eurolla. Rakennusmailla käytetään paljon pimeää työvoimaa, vaikka sitä ei pitäisi sallia, Hartikainen tietää.

Helsingin kaupungille tulee jonkun verran ylimääräisiä kuluja alueen tyhjentämisestä. Esimerkiksi leirin autot ja asuntovaunut säilytetään ja kuljetettiiin kaupungin laskuun väärinpysäköityjen ajoneuvojen varastoalueelle Tattarisuolle Rattitie 3:een.

- Jos kaupunki olisi vetänyt tässä hyvin jyrkkää linjaa, kaikki normaalin purkutyön ulkopuoliset kustannukset eli tyhjentämis- ja puhdistustyöt olisi voinut veloittaa edelliseltä vuokralaiselta eli Vapaa katto ry:ltä. Mutta sellaisesta ei ole puhuttu, ainakaan vielä, Hartikainen sanoo.

- Tässä puhutaan aivan marginaalisista kustannuksista, kun kyseessä on kuitenkin koko Kalasataman rakentaminen asuinkäyttöön, Hartikainen suhteuttaa.

Siihen, että konttiterminaali pihoineen on tyhjennetty, käymälänä käytetty kellari desinfioitu ja haitalliset rakennusmateriaalit kuten asbestieristeet purettu, kulunee pari viikkoa. Sen jälkeen kaatuvat vanhan konttiterminaalin tiiliseinät.

Purkutyötä on helpotettu rakennuksen katon osalta. Viime syksynä katosi puolet kuparikatosta, ja tänä kesänä loput. Purkajasta ei ole tietoa.

___________________________________________

Vartti: Ilkivalta vahingoitti kiinteistöviraston Tilakeskusta

Ilkivallantekijä ampui ilotulitteita Helsingin kaupungin kiinteistövirasto Tilakeskuksen porttikongiin. Tapaus sattui puolenyön jälkeen Lautatarhankadulla.

Tulitteesta aiheutui savua ja palohälytys. Myös sivullinen huomasi savun ja ilmoitti asiasta poliisille.

"Ilotulite aiheutti porttikongissa hieman vahinkoa", kertoo Helsingin poliisin päivystävä komisario.

Tekijästä ei ole tietoa. Poliisi tutkii tapausta vahingontekona.

Helsingin kaupungin kiinteistövirasto Tilakeskus hoitaa Kalasataman vanhan konttiterminaali eli sosiaalikeskus Satamana toimineen talon purkuprojektia.


___________________________________________


Helsingin Sanomat: Menikö romanien häätö oikein? 1.9.2011

[...]

Anna Kontula (vas) sosiologian tutkija ja kansanedustaja

Kyse ei ollut suuren rosvoliigan päämajasta vaan tavallisista aseettomista perheistä. Seitsemänvuotias poikani katsoi uutisia ja oli todella häkeltynyt, kun hän näki joukossa samanikäisiä lapsia.
Paikalle olisi pitänyt ottaa mellakkavarusteiden sijasta tulkki ja ilmoittaa etukäteen.
Kun olen kommentoinut romaneiden asioita, olen saanut palautetta ihmisiltä, jotka käyttävät hyvin aggressiivista kieltä. Joukossa on myös ollut tappouhkauksia.
Kyllä ilmapiiri alkaa kummasti assosioitua 1930-luvun Saksaan ja Puolaan. Silloinkin romanit olivat yksi ryhmä, johon viha kohdistui.
Peruste oli silloinkin, että nämä ovat loisia ja roskasakkia. Helsingin kaupunki on mennyt ihan metsään toimintatavoissaan.

[...]