sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Verkkouutiset: Somaliliitto terrorismiepäilyistä: Ilmapiiri kiristyy

Verkkouutiset/STT: Somaliliitto terrorismiepäilyistä: Ilmapiiri kiristyy 18.9.2011

Ilmapiiri somalialaistaustaisten ja kantaväestön välillä kiristyy Suomessa hiljattain julkitulleiden terrorismiepäilyjen takia. Näin arvioi Suomen somaliliiton varapuheenjohtaja Abdiaziz Godah.

Abdiaziz Godah painottaa, ettei Somaliliitto hyväksy terrorismia missään muodossa.

–Vahvistusta epäiltyjen somalialaistaustalle ei ole vielä saatu, mutta linjamme on selvä: Terrorismille pitää olla nollatoleranssi. Yhdenkään somalialaisen, eikä kenenkään muunkaan pitäisi suunnitella mitään terrorismiin liittyvää.

Terrorismin rahoittamisesta ja ihmisten värväämisestä terrorismiin on vangittu kaksi henkilöä. Epäillyt, mies ja nainen ovat ulkomaalaistaustaisia, mutta tarkempaa tietoa heidän kansalaisuudestaan poliisi ei ole antanut.

Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien tietojen mukaan he ovat taustaltaan somalialaisia, mutta Suomen kansalaisia.

Somalialaisen kovan linjan islamistijärjestön Al-Shabaabin on epäilty liittyvän tapaukseen. Poliisi ei ole kommentoinut vangittujen mahdollisia kytköksiä mihinkään järjestöön.

–Totta kai nämä epäilyt kiristävät ilmapiiriä somalialaisten ja kantaväestön välillä. Usein on niin, että yksi negatiivinen asia ottaa meiltä pois kymmenen positiivista asiaa. Uskon, että ongelmat lisääntyvät, Abdiaziz Godah arvioi.

Abdiaziz Godahin mukaan Somaliliitto toimii yhteistyössä suojelupoliisin kanssa terrorismin kitkemiseksi. Ennaltaehkäisevää työtä tehdään tietoja vaihtamalla.

–Meillä on yhteisvastuu näistä asioista. Keskustelemme Supon kanssa joka kolmas kuukausi ja tilanteen mukaan useamminkin.

Rasismitutkija: Yleistyksen vaara

Supon ja keskusrikospoliisin mukaan epäiltyjen hankkeet oli suunnattu terrorismin tukemiseen. Mitään iskuja ei tiettävästi ole suunniteltu Suomeen. Itä-Suomen yliopiston rasismitutkija Vesa Puuronen kuitenkin arvioi, että tapaus saattaa vaikuttaa kantaväestön suhtautumiseen somalialaistaustaisiin.

–Tuskin tämä ainakaan mitenkään parantaa ilmapiiriä Suomessa. Todennäköisesti tässä käy ainakin niin, että vettä myllyynsä saavat ne tahot, jotka ovat somalialaisia milloin mistäkin asioista syyllistäneet.

–Keskustelu somalialaisista kiihtyy entisestään, ja se näkyy varmasti esimerkiksi tietyillä keskustelupalstoilla.

Puuronen huomauttaa, että keskustelussa vaanii yleistämisen vaara.

–Keskustelu on hyvästä, mutta toivottavasti sitä ei käydä vain ääripäiden välillä. Se kärjistää mielipiteitä, eikä oikeastaan johda mihinkään.

Tutkija Aamulehdessä: Kytkösten löytyminen oli vain ajan kysymys

Terrorismikytkösten löytyminen Suomesta oli vain ajan kysymys, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola Aamulehdessä sunnuntaina. Perjantaina julki tullut esitutkinta on laatuaan ensimmäinen Suomessa.

–Niitä (kytkentöjä) on todennäköisesti ollut, mutta poliisi ei ole niitä huomannut. Jos kysymyksessä on Somalia, rahoituksen verkosto on hyvin monimutkainen, Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan Somalian kaltaisissa valtioissa sisäiset jännitteet elävät ulkomailla olevien kautta. Poliisia alkaa jossakin vaiheessa kiinnostaa se, että ulkomailla asuvat ryhmät lähettävät rahaa kotimaahansa eri tahoille.

Vastaavaa tapahtuu Somalian lisäksi Kurdistanissa ja Tshetsheniassa.
Poliisi ei ole vahvistanut epäillystä terrorismista muuta kuin että iskuja ei suunniteltu Suomeen ja että tapauksessa vangitut nainen ja mies ovat ulkomaalaistaustaisia. Heitä epäillään terrorismin rahoittamisesta ja värväämisestä.

Poliisi kertoi lauantaina tiedottavansa tapauksesta seuraavan kerran kuun lopulla.