maanantai 5. syyskuuta 2011

YLE: JSN antoi ohjeet keskustelupalstojen siivoamiseksi

YLE Uutiset: JSN antoi ohjeet keskustelupalstojen siivoamiseksi 5.9.2011

Julkisen sanan neuvosto JSN on laatinut ohjeet tiedotusvälineiden ylläpitämien verkkosivujen kommenttipalstojen sisällön seuraamisesta. Toimitusten tulee poistaa sivuiltaan esimerkiksi ihmisarvoa loukkaavat eli väkivaltaan yllyttävät tekstit.

Julkisen sanan neuvosto laati ohjeet verkkokeskustelupalstojen sisällön seuraamisesta Journalistin ohjeiden liitteeksi, ei osaksi ohjeita. Näin JSN halusi korostaa sitä, että yleisön tuottama sisältö, kuten verkkokommentit, eivät tiedostusvälineiden ylläpitämilläkään sivuilla ole toimituksellista aineistoa.

Toisaalta liitteen ohjeita voi helpommin myös täsmentää, jos verkkomaailman nopeat muutokset sitä vaativat, toteaa JSN liitteen esipuheessa.

Liitteen painoarvo ja velvoittavuus ovat kuitenkin samanlaiset kuin Journalistin ohjeilla, ja liite sitoo kaikkia JSN:n perussopimuksen allekirjoittajia.

Kantelutapauksissa JSN voi käsitellä toimitusten toimintaa verkkopalstojen ylläpitäjinä vain punniten, onko toimitus noudattanut liitteen periaatteita. Ennakko- ja jälkimoderoidut palstat ovat tarkastelussa samanarvoisia.

Väkivaltapuheet pois

Liitteen ensimmäinen pykälä velvoittaa toimitukset seuraamaan verkkosivujaan. Niiden pitää pyrkiä estämään yksityisyyden suojaa ja ihmisarvoa loukkaavien sisältöjen julkaiseminen. Ihmisarvoa loukkaavat syrjintä ja esimerkiksi väkivaltaan yllyttävät ja vihaa lietsovat sisällöt.

Kun toimituksen tietoon tulee, että sivuille on päässyt ihmisarvoa tai yksityisyyden suojaa loukkaavia sisältöjä, ne tulee poistaa viipymättä.

Lapsille ja nuorille suunnattuja palstoja on valvottava erityisen huolellisesti.

Yleisöpalstojen ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä.

Liite tulee voimaan kuluvan vuoden lokakuun alusta. Joulukuun 1. päivänä tulee lisäksi voimaan kohta, jonka mukaan yleisölle on varattava mahdollisuus ilmoittaa toimitukselle asiattomasta viestistä niin, että ilmoittaja saa vahvistuksen ilmoituksen tekemisestä.

- Se on tärkeää JSN:n työn kannalta, sanoo neuvoston valmisteleva sihteeri Ilkka Vänttinen.

- Jos meille tulee kantelu siitä, että jotain viestiä ei ole poistettu ilmoituksesta huolimatta, meillä on dokumentaatiota ilmoituksen tekemisestä.

Testaamista odotettavissa

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan internet-päällikkö Mika Rahkonen sanoo, että ohjeistus on odotetun kaltainen.

- Kenelläkään ei pitäisi olla syytä vastustaa ohjeita, sanoo Rahkonen.

- On erittäin tärkeää, että nyt myös ulkopuolisten tuottamat tekstit tulevat kattavasti samankaltaisen itsesääntelyn piiriin kuin toimitukselliset sisällöt, joissa liitteen periaatteiden noudattaminen on itsestään selvää ja Journalistin ohjeiden säätelemää, Rahkonen toteaa.

Rahkonen arvioi, että muutos on suurempi palstoilla, joilla on vain jälkimoderointia. YLE Uutisten keskustelut moderoidaan ennakolta, joten muutos ei ole suuri.

- Uskon kuitenkin, että yleisö pyrkii tavalla tai toisella testaamaan uusia ohjeita, Rahkonen ennakoi.

Samaa sanoo Ilkka Vänttinen JSN:stä. Viitteitä siitä on jo ollut.

- Joillekin sananvapaus tarkoittaa oikeutta sanoa mitä vain rajoituksetta, mutta meidän mielestämmehän sanomisistaan on kannettava vastuu, huomauttaa Vänttinen.