torstai 6. lokakuuta 2011

Aamulehti: Yllätystulos: Maahanmuutto ei huolestuta suomalaisia

Aamulehti: Yllätystulos: Maahanmuutto ei huolestuta suomalaisia 6.10.2011

Suomen mielenterveysseura teetti Taloustutkimuksella kyselyn suomalaisten huolenaiheista. Mitä tiedoista on tarkoitus saada irti, toiminnanjohtaja Marita Ruohonen?

– Maailman mielenterveyspäivää vietetään maanantaina. Halusimme sen alla selvittää, mikä suomalaisia nyt huolestuttaa ja toisaalta mikä auttaa jaksamaan. Samalla saamme tietoa, millaisiin asioihin meidän järjestönä pitäisi vaikuttaa ja millaista tukea ihmiset tarvitsevat.


Mitkä asiat suomalaisia juuri nyt huolestuttavat eniten?

– Perheen ja läheisten terveys. Näin kertoi 23 prosenttia vastaajista. Seuraavaksi kiilasi huoli omasta ja koko Suomen taloudesta sekä suomalaisesta politiikastakin. 17 prosenttia vastaajista sanoi olevansa huolestunut työhön liittyvistä asioista.

Yllättikö tulos?

– Tavallaan. Vaikka taloustilanteesta on paljon puhuttu, sen korostuminen hieman yllätti. Samoin se, etteivät terveydenhuollon tilanne, eriarvoistuminen ja syrjäytyminen nousseet vahvasti esille.

– Hintojen nousu ei juurikaan huolestuttanut ihmisiä. Ja vaikka työttömyys huolestutti, vain 9 prosenttia vastaajista nimesi työn jaksamista antavaksi voimavaraksi.

Maahanmuutto ja väkivalta eivät huoleta paljon. Mistä tämä kertoo?

– Ne ovat olleet julkisuudessa vahvasti, joten oli yllätys, ettei niitä mainittu kuin kolmessa vastauksessa. Suomalaiset ovat järkevää, jalat maassa pitävää kansaa, joka ajattelee itsenäisesti.

Ohjaileeko median raportointi sitä, mistä suomalaiset kantavat kulloinkin huolta?

– Media synnyttää keskusteluaiheita, mikä on sen tehtäväkin. Mutta ainakaan vilkas maahanmuutto- ja monikulttuurisuuskeskustelu ei näytä vaikuttaneen niin, että ihmiset olisivat huolestuneita.

_______________________________

Tiedote: Suomen mielenterveysseura: Maahanmuutto ja monikulttuurisuus eivät huolestuta suomalaisia

Maahanmuutto ja monikulttuurisuus ovat herättäneet runsaasti julkista keskustelua tänä vuonna. Keskustelun perusteella niiden voisi olettaa huolestuttavan myös kansalaisia. Mielenterveysseuran Taloustutkimuksella teettämässä tutkimuksessa nämä eivät kuitenkaan nouse suomalaisten huolenaiheiksi. Tutkimuksessa vastaajat saivat vapaasti nimetä yhdestä kolmeen itseä huolestuttavaa seikkaa.

Julkisuudessa uutisoitu väkivallan, rikollisuuden ja turvattomuuden lisääntyminen ei myöskään noussut suureksi huolenaiheeksi, se näkyi vain kolmessa prosentissa vastauksista. Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Marita Ruohonen toteaakin tulosten osoittavan suomalaisten olevan järkevää kansaa.

Myöskään hintojen nousu ei näytä huolettavan suomalaisia kovin paljon.
Oma ja läheisten terveys on ollut kansalaisille perinteisesti tärkeää. Tämä on myös tuoreen tutkimuksen ensisijaisin huolenaihe. Heti terveydentilan perään huolten listalla nousi kuitenkin huolestuneisuus talouden yleistilanteesta ja Kreikan taloudesta. Miehiä talous huolestuttaa naisia enemmän, kun naiset kantavat useammin huolta lasten tulevaisuudesta ja nuorten syrjäytymisestä.

Tutkimuksessa tiedusteltiin myös tärkeimpiä voimavarojen lähteitä. Perhe, ystävät ja kaverit auttavat jaksamaan vaikeuksissa. Harrastusten antama tuki vähenee iän myötä. Alle 25-vuotiaiden keskuudessa ystävien ja kavereiden merkitys jaksamiselle on selvästi muita ikäryhmiä merkittävämpää.

Marita Ruohonen on yllättynyt siitä, että vain yhdeksässä prosentissa vastauksista työtä pidetään jaksamisen näkökulmasta tärkeänä voimavarana. Työn merkitys korostuu ruuhkavuosia elävien, 25–49-vuotiaiden, vastauksissa.
- Suomalaiset eivät ole välttämättä niin työkeskeistä kansaa kuin oletetaan, toteaa Ruohonen.

Tutkimus toteutettiin 28.–29.9.2011 Taloustutkimuksen puhelinhaastatteluna. Tutkimusta varten haastateltiin 500:aa yli 15-vuotiasta suomalaista. Virhemarginaali on 4 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimuksen tuloksista keskustelevat Mielenterveysseuran puheenjohtaja Pentti Arajärvi ja toiminnanjohtaja Marita Ruohonen toimittaja Sannan Mämmin haastattelussa kansainvälisenä mielenterveyspäivänä 10.10. kello 13 Helsingin Rautatieasemalla. Pentti Arajärvi luovuttaa Valtakunnallisen mielenterveyspalkinnon toimittaja Tiina Merikannolle kello 13.30