tiistai 4. lokakuuta 2011

HS: Jotkut perussuomalaiset satuttavat ja loukkaavat

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Jotkut perussuomalaiset satuttavat ja loukkaavat 4.10.2011

Muutamassa kuukaudessa kuva eduskuntaan valituista uusista kansanedustajista on alkanut tarkentua. Jytkytuloksen saaneiden ja oppositiossa istuvien perussuomalaisten kuva ei ole aina kaunista katsottavaa.

Puolueen kansanedustajia on jäänyt kiinni harkitsemattomista, suvaitsemattomista ja satuttavista puheista, jotka eivät yksinkertaisesti sovi kansanedustajille moniarvoisessa yhteiskunnassa.

Viitasaarelainen Teuvo Hakkarainen pilkkasi videolla islaminuskoisten rukouskutsua ja halvensi mustaihoisia ihmisiä. Helsinkiläinen Jussi Halla-aho taas hätkähdytti muutakin Eurooppaa vaatiessaan sotilasdiktatuuria velkaongelmaiseen Kreikkaan.

Tuoreimpiin kuuluvissa jupakoissa vantaalainen Mika Niikko on selitellyt puheitaan siitä, pitäisikö homojen ilmoittaa seksuaalisesta suuntautumisestaan työhönottohaastattelussa. "Esitin asian kysymyksenä, että jos homous on niin normaalia kuin jatkuvasti annetaan ymmärtää, miksi homoutta pitää piilottaa työtä haettaessa."

Nämä eivät ole vain harmittomia möläytyksiä. Nämä kertovat uuden puhekulttuurin leviämisestä suomalaisen demokratian pyhättöön eduskuntaan.

Mika Niikon homokommenttien jatkonäytöksessä median sanottiin ymmärtäneen, lainanneen tai tulkinneen väärin kansanedustajaa. Niikko tarkoitti jotain muuta kuin Iltalehteen oli painettu. Halla-aho taas sanoi, että ihmiset käsittivät väärin hänen Facebook-merkintänsä tyylilajin. Hakkarainen puhui mustista termillä, jonka ei tiennyt jääneen kouluaikojensa jälkeen pois käytöstä.

Lähtiessään perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi puolueen puheenjohtaja Timo Soini sanoi, että "perussuomalaisia vastaan on voimakkaasti hyökätty ja tullaan jatkossakin hyökkäämään". Näin Soini yrittää kirjoittaa jatko-osaa puolueen jäsenten viljelemälle uhrikertomukselle. Siinä tapahtuu älyllinen voltti, jossa mustia, islaminuskoisia, homoja ja demokratian toimintaa halveksivat perussuomalaiset ovatkin hyökkäyksen kohteita.

Perussuomalaisten kansanedustaja James Hirvisaaren blogikirjoituksen mukaan perussuomalaisista käytetty halventava nimitys rinnastuu juutalaisten ja mustien pilkkaamiseen. "Jos joku kirjoittaa 'persuista', kirjoittakoon sitten myös 'jutkuista' ja 'nekruista'."

Suomen eduskuntaan vuonna 2011 valittu ihminen vertaa puoluetovereidensa kokemuksia niihin, jotka ovat historiassa kokeneet Atlantin yli kantautuneen orjakaupan ja systemaattisen rotuerottelun kauhut sekä toisen maailmansodan aikaisen joukkotuhonnan.

Perussuomalaisille on jaettu eduskunnassa puheohjeita, ja Halla-aho on jouduttu komentamaan kahdeksi viikoksi ulos ryhmästään. Soini itse olisi halunnut Halla-ahon, hallintovaliokunnan puheenjohtajan, jäähylle kuukaudeksi. Se kertoo, että imago-ongelmat eivät ole vain perussuomalaisten vastaisten hyökkääjien aiheuttamia.

Puolueen muiden kansanedustajien käytöksestä on onneksi nähty, että Halla-aho, Hakkarainen, Niikko, Hirvisaari ja muut loukkaavien puheiden viljelijät eivät ole alkuunkaan perussuomalaisten koko kuva. Kyselytutkimuksista näkyy puolueen kiinnostavan potentiaalisesti jopa neljäsosaa suomalaisäänestäjistä. Se voi olla Suomen merkittävin poliittinen kansanliike vuosikymmeniin.

Perussuomalaiset ovat piristäneet yhteiskunnallista keskustelua, tuoneet uusia näkökulmia, kyseenalaistaneet vallitsevia totuuksia ja tarjonneet lohtua kansalaisille, joille perinteinen politiikka on aiheuttanut hämmennystä, ahdistusta ja vieraantumista. Perussuomalaisia tuetaan kaikissa tuloluokissa kautta maan.

Soinin pelko perussuomalaisten vastaisista hyökkäyksistä tuskin laantuu. Kyse on poliittisesta puolueesta, joka on lähtenyt kilpailemaan vallasta vapaassa monipuoluedemokratiassa. Ja tällä haavaa puolueesta, jonka edustajat itse lahjoittavat vastustajilleen terävimmät aseet.

Perussuomalaisten loukkaavia puheita on jo niin paljon, ettei niitä voi selittää harmittomiksi kömmähdyksiksi eikä niistä voi syyttää tahallaan asioita väärin tulkitsevia tahoja. Ne ovat keskeinen ja näkyvin osa Soinin joukkojen lyhyttä taivalta suurpuolueena.

Puheilla on satutettu suomalaisia ja muiden maiden ihmisiä sekä Suomen mainetta. Ellei Soini saa joukkojaan ojennukseen, ei olisi yllätys, jos puolueen lupaukset paremmasta Suomesta tulkitaan pian harhautukseksi.