maanantai 10. lokakuuta 2011

Nelonen: Zyskowiczilta pääsi lipsahdus kyselytunnilla

Nelonen: Zyskowiczilta pääsi lipsahdus kyselytunnilla 10.10.2011

Uusien kansanedustajien kielenkäyttö on nostattanut laineita jo puolen vuoden ajan. Eduskunnan pöytäkirjat paljastavat kuitenkin, että myös kokeneiden kansanedustajien suusta pääsee istunnoissa rasismiin viittaavia välihuutoja.

Puolitoista viikkoa sitten eduskunnan kyselytunnilla käsiteltiin harmaata taloutta. Kokoomuksen Ben Zyskowicz nosti esille Ruanda-oikeudenkäynnin miljoonakulut ja ihmetteli, miksi suomalaisten veronmaksajien pitäisi ne maksaa. Puhemies Eero Heinäluoma huomautti, että Ruanda-juttu on aika kaukana alkuperäisestä kysymyksestä, harmaasta taloudesta.

"Tämä on aika mustaa taloutta", huusi Zyskowicz väliin.

Zyskowicz kiistää viitanneensa Ruanda-jutun vastaajan ihonväriin.

-- En viitannut, vaan taisin välihuudossani sanoa, että tämä on mustaa taloutta eli tarkoitin siis, että tämä on aivan pimeää puuhaa. Eli rahat menevät kuin mustaan aukkoon, Zyskowitz selvittää.

Zyskowiczin mukaan kukaan ei ole tulkinnut hänen huutoaan rasistiseksi.

-- En ole mitään sellaista palautetta saanut. En oikein ymmärrä.

Zyskowiczin välihuudon jälkeen joku muu jatkoi aiheesta ja huusi salista: "Nimenomaan mustaa taloutta". Zyskowicz ei huomannut huutajaa, mutta kertoo, että se tuli omalta salinpuoliskolta. Huutaja siis todennäköisesti oli kokoomuslainen, keskustalainen tai rkp:läinen.