torstai 3. marraskuuta 2011

HS: Supo suhtautuu äärioikeistoon vakavasti, muttei pidä sitä uhkana

Helsingin Sanomat: Supo suhtautuu äärioikeistoon vakavasti, muttei pidä sitä uhkana 3.11.2011

Ääriliikkeitä seuraava suojelupoliisi ei pidä suomalaista toimintaa vielä uhkana, mutta suhtautuu liikehdintään vakavasti.

"Turussa ja Vaasassa se on vuoden aikana noussut esille selvästi. Turussa esimerkiksi on ollut pieniä ryhmiä liikkeellä muutamia kuukausia sitten", sanoo supon turvallisuus- ja alueyksikön päällikkö Kari Harju.

Helsingissä puolestaan monikulttuurisuutta vastaan kamppaileva, parin vuoden ikäinen Suomen Vastarintaliike näytti lokakuussa voimaansa järjestämällä pienen mielenosoituksen ja suljetun seminaarin, johon osallistui muutama kymmenen henkeä.

Ryhmä nousi otsikoihin jo aiemmin tänä vuonna, kun sen jäsenet ajautuivat käsikähmään kokoomuksen vaalikioskilla Oulussa. Myös yksi Helsingissä tapahtuneen Pride-kulkueeseen tehdyn kaasuiskun suorittajista on ilmeisesti ainakin hakenut vastarintaliikkeen jäsenyyttä.

Satakunnan seudulla taas on perustettu Suomen Kansallissosialistinen työväenpuolue, joka muutaman kymmenen kannattajansa voimin taistelee sekin maahanmuuttoa vastaan.

Lieksan tapahtumia poliisi ja tutkijat sen sijaan eivät pidä osoituksena järjestäytyneestä, ideologisesta liikkeestä, vaan pelkästä kotikutoisesta muukalaisvihasta. Lieksassa nähtiin lokakuussa yhteenotto teräasein. Yhtä somalimiestä puukotettiin, ja yksi lieksalainen sai viiltohaavoja.

"Kovan luokan äärioikeistolaisen liikehdinnän rantautumista Suomeen on hidastanut joukkovoiman puute ja johtohahmon puuttuminen", kirjoittaa suojelupoliisin ja puolustusministeriön tuoreessa kirjassa Thomas Jokinen, Turun yliopiston konfliktien ja terrorismin tutkimusryhmän tutkija.

Dosentti Vesa Puuronen Itä-Suomen yliopistosta näkee radikaalimman aineksen nousun esteeksi sen, että perussuomalaiset ovat tarjonneet tietyn väylän päästä kuuluviin.

"Kaikki suomalaiset ääriliikkeet sodan jälkeen ovat löytäneet jonkin poliittisen kanavan ja parlamentarismin puitteissa päässeet ajamaan omaa asiaansa. Näin ne eivät ole ryhtyneet avoimeen kapinaan."

Lisää aiheesta torstain Helsingin Sanomissa