tiistai 8. marraskuuta 2011

Kaleva: Vihapuheisiin tulossa uudet ohjeet

Kaleva: Vihapuheisiin tulossa uudet ohjeet 8.11.2011

Poliisi on saamassa apua niin sanotun vihapuheen tulkitsemiseen. Poliisit valmistelevat yhdessä syyttäjien kanssa ohjeita, joiden perusteella poliisin on jatkossa helpompi tulkita vihapuheeksi luonnehditun nettikirjoittelun laillisuutta.

Valtakunnansyyttäjänviraston asettaman työryhmän ohjeiden avulla poliisi pystyy nopeasti päättämään, onko sille toimitetun vihapuheen syytä epäillä täyttävän jonkin rikoksen tunnusmerkistön ja miten siitä pitäisi rangaista.

Tulkintaohjeiden tarkoituksena on helpottaa poliisia tekemään rajanvetoa siitä, syyllistyykö esimerkiksi maahanmuuttopolitiikkaa käsittelevä nettikirjoittelija vaikkapa uskonrauhan rikkomiseen tai kiihottamiseen kansanryhmää vastaan vai onko kirjoittelu sananvapauden nimissä sallittua provosointia ja kärjistämistä.

"Toive ohjeiden saamiseen on tullut poliisilta. Se saa yhä enemmän ilmoituksia erilaisesta nettikirjoittelusta. Ihmiset kyselevät, millainen ilmaisu on rangaistavaa ja millainen ei", työryhmän puheenjohtaja, valtionsyyttäjä Mika Illman kuvailee.

Lue lisää tiistain Kalevasta.