keskiviikko 1. helmikuuta 2012

YLE: Presidentinvaalit kiinnostavat myös maahanmuuttajia

YLE Uutiset: Presidentinvaalit kiinnostavat myös maahanmuuttajia 1.2.2012

Osalle uussuomalaisista äänestäminen presidentinvaaleissa on erittäin merkityksellistä. Maahanmuuttajataustaiset äänestävät vaaleissa yleensä syntyperäisiä suomalaisia harvemmin.

- Äänestäminen on kansalaisvelvollisuus, joka on todella tärkeätä demokratiassa ja tärkeätä maahanmuuttajillekin, pohtii somalialaistaustainen Mulki Mölsä.

Uussuomalaiset äänestäjät pitävät presidenttiä ensisijaisesti arvojohtajana. Heidän mielestään vaalien tärkeitä teemoja ovat muun muassa suvaitsevaisuus ja Suomen kansainvälistyminen.

- Tärkein teema on Suomen rooli muuttuvassa maailmassa. Kansainvälisyys on hyvin merkittävä osa. Kansainvälisyys ei tarkoita pelkästään sitä, että vain ihmiset liikkuvat. Myös ajatukset liikkuvat ja pääoma liikkuu. Suomi ei ole enää itsenäinen maa jossain pohjolassa, vaan Suomi on osa globaalia maailmaa, kuvaa iranilaistaustainen Alexis Kouros.

- Mielestäni sisäpoliittisesti näyttää, että presidentiltä on riisuttu aika paljon vaikutusvaltaa. Toisaalta myös mielipiteillä pitäisi olla vaikutusvaltaa, miettii venäläistaustainen Peter Potchinchtchikov.

- Arvojohtajasta puhumisen ei pitäisi olla mitenkään vähättelevää. Arvojohtaminen voi vaikuttaa koko yhteiskuntaan ja koko kansakuntaan hyvinkin olennaisesti, Alexis Kouros sanoo.

Vaalisalaisuudesta pidetään kiinni

Ennakkoäänestys on päättynyt ja sunnuntai-iltana selviää, onko Mäntyniemen uusi isäntä Sauli Niinistö vai Pekka Haavisto. Uussuomalaiset eivät halua tuoda julki suosikkejaan.

- Molemmat ovat herrasmiehiä ja molemmilla on todella tasapainoiset ajatukset maailmasta. On ollut ilo katsoa, että taistelu on ollut herrasmiesmäistä eikä niin kuin Amerikan vaaleissa, joissa taistelu on hyvinkin likaista, Alexis Kouros muotoilee.

-Nautin siitä, että käyn äänestämässä juuri ennen äänestyskoppien sulkeutumista. Sen jälkeen odotan television äärellä, kuka voittaa. Minulle on ihan sama, kumpi ehdokkaista voittaa, Mulki Mölsä muotoilee.