perjantai 2. maaliskuuta 2012

Iltalehti: Supo: Terrorijärjestön ylijohdolla yhteyksiä Suomeen

Iltalehti: Supo: Terrorijärjestön ylijohdolla yhteyksiä Suomeen 2.3.2012

Suojelupoliisin mukaan Suomessa olevien henkilöiden ja somalialaisen al-Shabaab-terroristijärjestön välillä on aiempaa enemmän yhteyksiä.

Suojelupoliisin (Supo) tuoreen vuosiraportin mukaan viime syyskuussa käynnistynyt terrorismiepäiltyihin liittyvä esitutkinta ja kansainvälinen yhteistyö ovat paljastaneet uusia yhteyksiä somalialaiseen al-Shabaab-terroristijärjestöön. Supon mukaan järjestöön on aiempiin vuosiin verrattuna yhteydessä useampia Suomessa oleskelevia henkilöitä.

Myös järjestön ylimmällä johdolla on läheisiä yhteyksiä Suomeen ja muihin Pohjoismaihin. Vuotta 2011 tarkastelevassa raportissa todetaankin Somalian turvallisuustilanteen vaikuttavan suoraan Suomen terrorismin uhkaan.

Kontakteja on löydetty myös muihin ulkomaisiin terroristiverkostoihin.

Supon korostaa, että terrorismin uhka Suomessa ei toistaiseksi ole kasvanut, mutta tilanne on syksyllä esiintulleiden asioiden myötä selkeästi muuttumassa. Terroristiseen toimintaan pyrkivien järjestöjen ja henkilöiden lukumäärä on kasvanut ja riskien luotettava arvioiminen samalla vaikeutunut.

- Erityisesti yksittäisten radikalisoituneiden henkilöiden muodostamaa uhkaa ja motiiveja on vaikea ennakoida, Suojelupoliisi kirjoittaa.

Supo varoittaa, että terrorismiin liittyvät tapahtumat ulkomailla voivat vaikuttaa Suomen turvallisuustilanteeseen nopeasti ja ennakoimattomalla tavalla.

Pilapiirroksista iskuyrityksiä

Terrorismin uhka on viime vuoden aikana konkreettisesti kasvanut Suomen naapurimaissa. Pohjoismaissa tuli ilmi yhä useampia ja vakavampia terroristi-iskuja ja -hankkeita.

Terroristisoluja jäljitettiin ja hajotettiin Pohjoismaiden osalta Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa ja muualla Euroopassa Alankomaissa, Ranskassa, Saksassa ja Iso-Britanniassa. Näiden taustahenkilöillä ei ole todettu olevan yhteyksiä Suomeen.

Tanskassa ja Ruotsissa iskuyritysten vaikuttimina toimivat tiedotusvälineissä julkaisut, muslimeja loukkaavat pilapiirrokset.
________________________________


YLE Uutiset: Supo: Pakolaisten vakoilu lisääntynyt

Suomessa asuvien ulkomaiden kansalaisten vakoilu on lisääntynyt, ilmenee Suojelupoliisin viime vuoden toimintakertomuksesta. Niin sanottu pakolaisvakoilu ei ole Suomessa rikollista kuten muissa Pohjoismaissa.

Vakoilun avulla ulkomaalaiset tiedustelupalvelut yrittävät hallita ulkomailla asuvia kansalaisiaan. Vakoilu kohdistuu ulkomailla oleskeleviin toisinajattelijoihin ja pakolaisiin.

Vakoilu voi johtaa pahimmillaan Suomessa oleskelevien ulkomaalaisten läheisten kiduttamiseen kotimaissaan.

Supon mukaan Suomesta yritetään edelleen hankkia aktiivisesti myös teknologiaa joukkotuhoaseiden valmistamiseen. Supo valvoo laitteiden, materiaalien ja tietotaidon leviämistä.

Niin sanottuun proliferaatiovalvontaan sisältyy muun muassa yritysten työntekijöistä tehtävät turvallisuusselvitykset. Viime vuonna Supo teki yli 16 000 selvitystä. Määrä on kasvanut tasaisesti vuodesta 2006.