sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Imatralainen: Vastaanottokeskuksen muutto viivästyy hieman

Imatralainen: Vastaanottokeskuksen muutto viivästyy hieman 2.3.2012

Joutsenon vastaanottokeskuksen muutto Tiuruniemestä Konnunsuolle oli alun perin tarkoitus järjestää maaliskuussa, mutta useat tekijät ovat hieman viivästyttäneet muuttoa, erityisesti ruokapalvelun järjestäminen.

Näillä näkymin ensimmäiset turvapaikan hakijat pääsevät muuttamaan Konnunsuolle 10. huhtikuuta nykyisestä Joutsenon Tiuruniemen vastaanottokeskuksesta.

– Konnunsuon remontti on valmistumassa. Osa huoneista on jo kalustettu. Tilanne on varsin hyvä. Kaikki maalaustyöt on tehty, apulaisjohtaja Antti Jäppinen kertoo.

Uusi vastaanottokeskus kunnostetaan entisen Konnunsuon vankilaan. Merkittävä muutos Tiuruniemeen verrattuna on, että asukkaat eivät laita ruokaa enää itse, vaan ruuan valmistaa ruokapalveluyrittäjä Konnunsuon laitoskeittiössä. Joutsenossa asukkaat ovat itse valmistaneet ruuan.

Tämän takia turvapaikanhakijoiden vastaanottoraha putoaa alle kolmasosaan nykyisestä.

Eri uskontokuntien ruokatottumukset huomioidaan uudessa Konnunsuon keskuskeittiössä.

– Se ei ole loppujen lopuksi hankalaa. Jätetään porsas, sisäelimet ja veriruuat pois, niin ne kelpaavat lähes kaikille, Jäppinen kertoo.

Uuden ruokapalveluyrittäjän kilpailuttaminen kesti hieman ennakoitua pidempään, joten valinta hieman viivästyttää muuttoa.

Alkuvaiheessa uudessa vastaanottokeskuksessa on noin 330 vuodepaikkaa, mutta yhteensä jopa 500 paikan rakentaminen entiseen vankilaan on mahdollista.

Konnunsuolle siirtyy noin 30 henkilön henkilökunta.

Yhteensä vastaanottokeskuksessa työskentelee noin 40 henkilöä, sillä useat palvelut ovat ostopalveluja, kuten siivous ja lääkärit.

Jäppinen kertoo, että Konnunsuon remontti maksaa vuokranantajalle useita satoja tuhansia euroa ja tämän lisäksi vastaanottokeskuksen investoinnit esimerkiksi turvalaitteisiin ovat useampi sata tuhatta.

Miljoonaa euroa ei ylitetä, Jäppinen toteaa.