maanantai 5. maaliskuuta 2012

YLE: Joutsenon vastaanottokeskuksen asukasmäärää ajetaan alas

YLE Etelä-Karjala: Joutsenon vastaanottokeskuksen asukasmäärää ajetaan alas 5.3.2012

Asukasmäärää on pienennetty kahden vuoden sisään parilla sadalla asukkaalla. Rauhaan ei ole viime aikoina otettu uusia asukkaita, koska vastaanottokeskus on muuttamassa Konnunsuolle.

Tällä hetkellä vastaanottokeskuksessa on 240 turvapaikanhakijaa. Määrää tullaan vielä laskemaan mahdollisesti vajaaseen kahteen sataan. Vielä vuonna 2010 kesällä keskuksessa oli noin 450 asukasta.

Rauhaan ei ole viime aikoina otettu uusia asukkaita, koska vastaanottokeskus muuttaa huhtikuussa uusiin tiloihin Konnunsuon entiseen vankilaan. Näin helpotetaan muuttoa, kertoo vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen.

- Olemme sopineet maahanmuuttoviraston kanssa, että ajetaan asukasmäärää hallitusti alas, jotta muutto olisi hallitumpi.

Suurin osa turvapaikanhakijoista hakee turvapaikkaa Helsingistä. Pääkaupunkiseudulta turvapaikanhakijoita siirretään muihin kaupunkeihin, koska Maahanmuuttovirasto haluaa tasata toimipisteiden asukasmääriä.

Muutto pääsiäisen aikaan

Muuton Konnunsuolle on määrä alkaa huhtikuussa, pääsiäisen tienoilla. Kun asukkaat on siirretty, asukkaiden määrää vastaanottokeskuksessa kasvatetaan jälleen.

- Sitten on meidän vuoro ottaa uusia asukkaita, Kähkönen sanoo.

Konnunsuon väkimäärää ei tosin koskaan nosteta niin suureksi, kuin missä se on aikoinaan ollut. Asukasmäärän on kaavailtu olevan lopulta noin 300 turvapaikanhakijaa.

- Turvapaikanhakijoiden määrät on laskeneet koko maassa sen verran, että ei ole tarvetta suurempaan asiakaspaikkamäärään, Kähkönen perustelee.