tiistai 3. huhtikuuta 2012

Yle: Integrationslagen knepig för många kommuner

Yle: Integrationslagen knepig för många kommuner 3.4.2012

Största delen av de personer som flyttar till Finland bosätter sig i huvudstadsregionen. Nu ska integrationen i allt högra grad köpas in som tjänster som invandrarorganisationerna erbjuder.

På orter utanför huvudstadsregionen kan det bli svårt att leva upp till den nya lagen om hur invandrare ska integreras. Då finns det ofta ingen organisation kommunen kan köpa servicen av.

Annika Forsander, chef för invandrarärenden vid Helsingfors stad, säger att modellen är utmärkt för metropolområdet, men den kan bli problematisk för andra kommuner.
-Det kan samtidigt vara möjligt för de mindre invandrartäta kommunerna att kompensera genom att de kan uppmärksamma individen mer, säger Forsander.

Enligt den nya integrationslagen som trädde i kraft i augusti i fjol ska tredje sektorns invandrarorganisationer vara med vid både planeringen och förverkligandet av integrationen i alla kommuner.

Enligt många invandrarorganisationer är det fråga om en klar förbättring eftersom det är medlemmarna själva som gått igenom processen.