tiistai 10. huhtikuuta 2012

Yle: Turvapaikanhakijat muuttavat Konnunsuolle

Yle Etelä-Karjala: Turvapaikanhakijat muuttavat Konnunsuolle 10.4.2012
Yle Etelä-Karjala: Kokkauskielto suututti maahanmuuttajat

Ensimmäiset turvapaikanhakijat muuttavat tänään tiistaina Joutsenoon Konnunsuon entiseen vankilaan remontoituun vastaanottokeskukseen. Samalla turvapaikanhakijoiden arki muuttuu hieman.

Vajaat 20 yksin asuvaa miestä muuttaa Konnunsuolle Joutsenon Tiuruniemen vastaanottokeskuksesta tiistaina. Viikon lopulla Konnunsuolle muuttaa noin 50 uutta asukasta Kyläsaaren lakkautettavasta vastaanottokeskuksesta Helsingistä.

Turvapaikanhakijoiden lisäksi Konnunsuolle siirtyy aluksi kymmenkunta työntekijää. Etujoukko muuttaa asumaan Konnunsuon linnakiinteistöön. Entisen vankilan henkilökunnan asunnot tulevat myöhemmin käyttöön.

- Testaamme ensin etujoukolla, kuinka kiinteistö ottaa vastaan uudet tulijat. Koska kiinteistö on ollut jonkin aikaa tyhjillään, tuppaa helposti tulemaan esimerkiksi lvi-ongelmia, sanoo Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen.

Tiuruniemeen jää tällä erää noin sata turvapaikanhakijaa. Heistä osa siirtyy muihin vastaanottokeskuksiin odottamaan oleskelulupaa ja kuntapaikkaa. Osa muuttaa myöhemmin Konnunsuolle.

Asukkaiden kokkailu loppuu

Turvapaikanhakijoiden arki muuttuu osittain Konnunsuolle muuton myötä. Konnunsuolla asukkaille tarjotaan ruokailut ja samalla heidän päivärahat pienenevät.

- Ruokatarjoiluun tuli ohjeistus Maahanmuuttovirastosta, kun nähtiin kuinka iso hyvä valmistuskeittiö Konnunsuolla on, Kähkönen sanoo.

Myös Helsingin transit-keskuksissa on ruokatarjoilu. Konnunsuon ravintolapalvelu on kilpailutuksella ulkoistettu Fazer Oy:lle.

Konnunsuon lakkautettu vankila myytiin vuonna 2010 kiinteistösijoitusyhtiö Royal House Oy:lle. Maahanmuuttovirastolla on Konnunsuon tiloista viiden vuoden vuokrasopimus. Vuokra viideltä vuodelta on noin 4 miljoonaa euroa. Summa sisältää myös tilojen remontointikustannukset. Määräaikaisen sopimuksen jälkeen vuokrasopimus jatkuisi toistaiseksi voimassa olevana.

_________________________________________

Yle Etelä-Karjala: Kokkauskielto suututti maahanmuuttajat

Lappeenrannan Joutsenosta Konnunsuolle muuttavien turvapaikanhakijoiden arki muuttuu uudessa miljöössä. Entisissä Tiuruniemen tiloissa asukkaat valmistivat itse omat ruokansa, mutta Konnunsuolla ruoka tulee laitoskeittiöstä. Samalla kuukausitulo romahtaa vajaaseen kolmannekseen.

Ensimmäiset turvapaikanhakijat muuttivat tiistaina Joutsenoon Konnunsuon entiseen vankilaan remontoituun vastaanottokeskukseen. Yhtenä suurena erona turvapaikanhakijoiden arjessa on se, että Joutsenon Tiuruniemen tiloissa asukkaat kokkasivat omat ruokansa itse erillisissä keittiötiloissa, Konnunsuolla ruoka tulee laitoskeittiöstä.

- Ruoka tulee täällä talon puolesta ja se syödään suuressa ruokalassa. Tämä on maahanmuuttoviraston ohje, sen takana on ajatus siitä, että sopeutuminen voisi olla hyvä aloittaa tällä ruokapalvelumallilla, kertoo Joutsenon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen.

Turvapaikanhakijat tulevat saamaan Konnunsuolla talon puolesta 2 lämmintä ateriaa päivässä, aamiaisen sekä iltapalan.

- Saa nähdä kuinka tyytymättömiä asiakkaat ovat tähän järjestelyyn, osa voi olla tyytyväisiäkin, summaa Jäppinen.

Kuukausitulo tippuu 88 euroon

Joutsenon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen arvelee, että kritiikki uutta ruokapalvelujärjestelyä kohtaan johtuu pelosta.

- Uskon, että takana on pelko uudesta ruuasta. Ruokalista on kuitenkin etnissävytteinen ja esimerkiksi perunaa on vähennetty ja riisin osuutta lisätty.

Irakilainen turvapaikanhakija Paykar Osman Ahmed ei pidä uutta ruokapalvelujärjestelyä hyvänä; syinä on maku ja raha.

- Systeemi on huono. Me syömme erilaista ruokaa ja tämä ruoka ei ole meille hyväksi.

Irakilainen turvapaikanhakija haluaisi tehdä omat ruokansa itse. Raha on myös iso ongelma; ennen kuukausitulo oli 302 euroa ja nyt se tippuu 88 euroon.

- Tiuruniemessä olimme vapaita; saimme rahaa ja teimme itse ruokamme.