lauantai 5. toukokuuta 2012

Helsingin Uutiset: Muslimit haluavat vainajien pesutilan Helsinkiin

Helsingin Uutiset: Muslimit haluavat vainajien pesutilan Helsinkiin 5.5.2012

Muslimit pesevät menehtyneen perheenjäsenensä itse hieman ennen hautaamista islamin uskonnon mukaisesti

Helsingissä asuu tuhansia muslimeja, mutta kaupungista puuttuu tila vainajien pesuun. Suomen Muslimiliiton mukaan vainaja saatetaan joutua viemään kotiin pestäväksi, koska suihkumahdollisuutta on vaikea löytää sairaaloista tai hautaustoimistoista.

– Itselläni ei ole tietoa, että muslimivainajia olisi pesty kotona, mutta Muslimiliiton edustaja soitti minulle ja kertoi, että joku omainen oli toimittanut vainajan kotiinsa, kertoo hallintoylihoitaja Marketta Kupiainen Helsingin kaupungin terveyskeskuksesta.

Suomen Muslimiliiton puheenjohtaja Pia Jardi kiistää, että tiedossa olisi yhtään tapausta, joissa omaiset olisivat kuljettaneet vainajan kotiinsa sairaalasta.

Jardi kirjoitti kuitenkin kaupunginvaltuutetulle lähettämässään kirjeessä, että niin saattaa tapahtua, jos omaisilla ei ole tiedossa mitään paikkaa, jossa pesun voi suorittaa. Kuusi kaupunginvaltuutettua on tehnyt aloitteen pesutilan järjestämiseksi.

– Olen sanonut, että yksi tapaus oli lähellä. Omaisilla ei yksinkertaisesti ollut pesupaikkaa, mutta loppujen lopuksi sairaalasta järjestyi pesumahdollisuus sillä kertaa. Usein sairaalat sanovat, että tämä on sitten viimeinen kerta, Pia Jardi selvittää.

Jardi tietää myös toisen tapauksen, jossa hautajaisia jouduttiin lykkäämään melkein viikolla siksi, että pesupaikkaa ei järjestynyt nopeasti.

Islamiin kuuluu, että vainaja pestään välittömästi, tai edellisenä iltana, ennen hautaamista. Hautaus tulisi tapahtua mahdollisimman pian, mielellään jo samana päivänä, mikä ei kuitenkaan yleensä onnistu Suomessa.

Koska muslimeille ei ole järjestetty yhtä yhteistä ja vakituista pesupaikkaa, omaiset joutuvat kyselemään pesumahdollisuutta joka kerta erikseen sairaaloista ja kappeleista.

Auroran sairaalassa oli viime syksyyn asti erillinen märkätila muslimivainajien pesuun, mutta pesumahdollisuus lakkasi sairaanhoitopiirin lopetettua tilan vuokrasopimuksen.

– Olisi tärkeää saada vakituinen pesutila, jotta ei tarvitsisi joka kerta huolestua, onko pesupaikkaa vai ei. Tarvittaisiin tila, jossa omaiset voisivat käydä pesemässä vainajan ja hyvästelemässä hänet ennen hautaamista niin, ettei rituaali häiritse muita.

– Muslimit olisivat itse valmiita vuokraamaan pesutilan jostakin, mutta usein muslimeille ei vuokrata ennakkoluulojen vuoksi edes kokoustiloja, saati vainajien pesutiloja, Pia Jardi jatkaa.

Jardin mukaan joissain muslimien rukoustiloissa olisi periaatteessa mahdollisuus pesuun, mutta terveystarkastaja saattaisi puuttua toimintaan.

Terveysvirasto katsoo, että vainajan pesu liittyy hautajaisrituaaleihin. Tämän takia pesutilan järjestäminen ei kuuluisi viraston vastuulle.

Silti se yhdessä kiinteistöviraston kanssa yritti alkuvuodesta etsiä sopivia tiloja vainajien pesua varten.

– Kävimme läpi kaikki meidän tilamme ja jokaisen pohjapiirroksen. Jos erillinen pesutila halutaan tehdä, tiloja täytyy saneerata ja saneeraukseen täytyy osoittaa rahaa, Marketta Kupiainen sanoo.