sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Helsingin Uutiset: Viljanen: Syrjäytymisuhan alla oleville nuorille tukea

Helsingin Uutiset: Viljanen: Syrjäytymisuhan alla oleville nuorille tukea 6.5.2012

Ritva Viljanen aloittaa Helsingin kaupungin sivistys- ja henkilöstötoimesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana 1. kesäkuuta. Aloitusajankohdasta sovittiin yhteistyössä sisäministeriön ja Helsingin kaupungin kanssa.

Viljanen aikoo ensimmäiseksi keskittyä kaupungin nuorten syrjäytymisen estämiseen. Siihen on varattu budjetissa 10 miljoonaa euroa.

Rahan tarkemmasta kohdentamisesta ei ole vielä päätetty.

– Helsingissä noin joka kymmenes nuori on erityistoimien tarpeessa. Koulupudokkaita, peruskoulun jälkeen ajelehtimaan jääneitä ja työttömiä nuoria on aivan liikaa. Maahanmuuttajanuorten tilanne on vielä huonompi, Viljanen sanoo.

Helsinki on tukenut syrjäytymisvaarassa olevien oppilaiden opetusta lisärahoituksella, joka perustuu niin sanottuun positiiviseen syrjintään. Sen tavoitteena on antaa kaikille koululaisille tasaveroiset mahdollisuudet kouluttautua. Viljasen mukaan tukea on syytä jatkaa.

– Vuonna 2025 joka neljäs koululainen on Helsingissä maahanmuuttajataustainen. Tilanteeseen pitää alkaa varautua nyt, Viljanen toteaa.

Edessä Viljasella ovat nopealla aikataululla myös talousarvion valmistelu ja keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailu.

Lisäksi Viljanen aikoo puuttua homekouluihin. Hänen mukaansa lasten ja nuorten terveyttä ei saa vaarantaa.

– Helsingin brändiksi haluaisin nostaa keskustan upean taide- ja kulttuurikeskittymän. Kaiken kaikkiaan haluan olla mukana kehittämässä, enkä asettamassa esteitä uusille ideoille. Uskon kunnalliseen demokratiaan, osallisuuteen sekä yhdessä tekemiseen, Viljanen sanoo.