perjantai 4. toukokuuta 2012

Yle: Synnytyssalien haasteena monikulttuurisuus

Yle Pohjanmaa: Synnytyssalien haasteena monikulttuurisuus 4.5.2012
Yle: Nya utmaningar för barnmorskor

Vaasassa vietetään parhaillaan kätilöpäiviä. Yksi kaksipäiväisen tapahtuman puheenaiheeesta on monikulttuurisuus synnytyssaleissa. Kätilöpäivillä on tarkoitus jakaa kokemuksia ja etsiä yhteisiä toimintamalleja hankaliin tilanteisiin.

Raskaus ja synnytys ovat elämää mullistava tapahtuma. Kun kätilön potilaaksi tulee eri kulttuurin edustaja, on kyseisen kulttuurin tavat hyvä tietää. Synnytykseen liittyy monia kulttuurisidonnaisia elementtejä. Vaasan valtakunnallisilla kätilöpäivillä keskustelun aiheena onkin monikulttuurisuus.
-Se on haastavaa, kun kaikkia asioita ei osaa ottaa huomioon. Kätilön työ on hyvin asiakaskeskeistä, kertoo kätilöliiton puheenjohtaja Terhi Virtanen.

Entä jos yhteistä kieltä ei löydy?
- Se on hankalaa ja erityisesti silloin, jos meidän täytyy käyttää tulkkina esimerkiksi miestä. Se ei aina ole yksiselitteinen asia, Virtanen toteaa.

Kätilöpula alueellista

Kätilöistä on alueittain kovakin pula ja joissakin suuremmilla paikkakunnilla on hieman ylitarjontaa. Vuosittain valmistuu 160-170 kätilöä.
- Se on 30-40 kuitenkin kätilöä liian vähän, Virtanen toteaa.

Myös ammattitaitoisten sijaisten tilanne vaihtelee myös alueittain. Kätilökoulutus sisältävillä paikkakunnilla tilanne on parempi. Alaa opiskelevat ovat siis kysyttyjä.

Perjantaina ja lauantaina vietettävillä kätilöpäivillä on tarkoitus jakaa kokemuksia etsiä yhteisiä toimintamalleja hankaliin tilanteisiin.

______________________________________________

Yle: Nya utmaningar för barnmorskor

Landets barnmorskor står inför nya utmaningar. Det kom fram vid de nationella barnmorskedagarna som inleddes i Vasa i dag.

Bland annat det faktum att andelen föderskor med invandrabakgrund stadigt ökar ställer barnmorskorna inför en ny arbetssituation. Under de senaste fem åren har andelen föderskor med invandrarbakgrund ökat från omkring sju procent till närmare tolv.

Lektorn i vård vid Yrkeshögskolan Novia i Vasa, Anita Wikberg är en av föreläsarna. Hon efterlyser bland annat en större satsning på antalet proffesionella tolkar för att underlätta kommunikationen mellan blivande mammor och barnmorskor. Hon poängterar också att kulturskillnaderna i fråga om till exempel hur man uttrycker smärta innebär att barnmorskorna nu står inför nya utmaningar. Hon anser att utbildningen för barmorskor borde ge en större beredskap att möta mänskor fran andra kulturer.

Barnmorskedagarna pågår i två dagar och samlar omkring 200 deltagare.