tiistai 8. tammikuuta 2013

Aamulehti: Puheenaihe: Miten saada eniten irti monikulttuurisuudesta?

Aamulehti: Puheenaihe: Miten saada eniten irti monikulttuurisuudesta? 8.1.2013

Kaksi yksilöä tai kulttuuria eivät ole koskaan samanlaisia. Eri kansallisuutta olevien ihmisten välillä on kulttuurieroja. Nämä erot tulevat näkyviin muun muassa puhutussa kielessä, pukeutumisessa ja tapakäytännöissä.

Ihmiset muuttavat nykyään maasta toiseen opiskelun, työn, liiketoiminnan ja turvapaikan haun vuoksi enemmän kuin koskaan aiemmin. 1990-luvun alusta lähtien maahanmuutto on tehnyt Suomestakin monikulttuurisen yhteiskunnan.

Rauhanomainen yhteiselo monikulttuurisessa yhteiskunnassa vaatii keskinäistä kulttuurista ymmärrystä sekä maahanmuuttajilta että isäntämaan asukkailta.

Sekä maahanmuuttajien että isäntämaan kansalaisten tulisi olla valmiita oppimaan toistensa kulttuurista. Maahanmuuttajayhteisölle tämä on ehkä vielä tärkeämpää. Seuraavat näkökohdat saattavat esimerkiksi olla avuksi:

1. Sukupuolten välinen tasa-arvo: Syrjintä on Suomessa tabu. Suomalaiset kasvavat ja elävät sukupuolineutraalissa ympäristössä, jossa miehiä ja naisia pidetään tasa-arvoisina. Kohtele nais- ja mieskollegoitasi tasa-arvoisesti.

2. Täsmällisyys: Saavuttuani Suomeen vuonna 1991 jouduin ensimmäisenä yönä menemään nukkumaan tyhjällä vatsalla, koska menin kioskille kello 22.10 ja se oli mennyt kiinni jo kello 22. Omistaja oli kuitenkin vielä sisällä kioskissa. Kun yritin pyytää häneltä ruokaa, hän osoitti minulle kioskin sulkemisaikaa. Bangladeshissa kaupan omistaja nousisi sikeästä unestaankin asiakasta palvellakseen. Suomessa kello 22.00 tarkoittaa 22.00, ei 22.10. Ole ajoissa, jos sovit tapaamisesta tai haluat jotakin.

3. Noudata sääntöjä: Sääntöjen noudattaminen antaa Suomelle sille ominaisen järjestyksen. Yhteiskunta ei kuitenkaan ole liian muodollinen; se on pikemminkin suhteellisen rento. Täsmällisyyden ja rentouden välillä pitää osata tasapainotella.

4. Faktojen tärkeys viranomaisten kanssa asioidessa: Asioita hoidettaessa suomalaiset painottavat faktoja. Empatialla, sympatialla, tunteilla tai elämänkatsomuksella ei ole juuri vaikutusta. Tämän vuoksi esitä mahdollisimman paljon faktoja vakuuttaaksesi suomalaisen virkamiehen.

5. Suomalaiset eivät usein aloita
keskustelua: Suomalaiset ovat yleensä hyvin ystävällisiä, mutta eivät epäröi olla töykeitä, jos joku yrittää manipuloida heitä. He kuuntelevat enemmän kuin puhuvat. Älä ymmärrä heitä väärin tämän vuoksi. Sinun pitää aloittaa keskustelu.

6. Inho huijaamista kohtaan: Sosiaaliturvajärjestelmän ydinajatus on optimoida kaikkien Suomen kansalaisten ja täällä asuvien ja työskentelevien hyvinvointi. Suomalaisessa yhteiskunnassa on yhteisen hyvän käsite, joka on jyrkästi ristiriidassa huijaamisen kanssa.

7. Puhu suomea: Kyllä, puhun suomea. Jos tarkoituksesi on jäädä Suomeen, opettele lukemaan, kirjoittamaan ja puhumaan suomen kieltä. Käytä rohkeasti suomen kieltä; vaikka teet virheitä, suomalaiset kannustavat sinua sanomalla ”puhut hyvin suomea”.

Suomalaiset voivat myös myötävaikuttaa onnistuneeseen monikulttuurisuuteen laajentamalla tietojaan vieraista kulttuureista. Suomalaisen ei ole ehkä mahdollista tietää kaikista maahanmuuttajien kulttuureista, mutta seuraavia seikkoja voi ottaa huomioon:

1. Kulttuurierojen hyväksyminen: Eroja voi olla joskus vaikea hyväksyä, mutta keskinäinen ymmärrys vahvistuu, kun isäntämaan kansalaiset hyväksyvät maahanmuuttajayhteisön kulttuurierot.

2. Kulttuurisen heterogeenisyyden kehittäminen: Sen perusrakennusaine on ymmärrys siitä, ettemme ole kaikki samanlaisia. Useissa tapauksissa monikulttuuriset ryhmät saattavat olla hedelmällisempiä kuin yksikulttuuriset ryhmät.

3. Empaattinen lähestymistapa: Huolimatta viimeaikaisesta monikulttuuristumisesta Suomi on melko homogeeninen maa. Lisäksi äärimmäisistä sääoloista ja vaikeasta kielestä johtuen ulkomaalaisten on erittäin vaikea päästä sisälle suomalaiseen yhteiskuntaan. Empaattinen suhtautuminen auttaisi heitä ja edistäisi monikulttuurisuutta Suomessa.

4. Tietämys muista kulttuureista: Suomalainen kulttuuri korostaa voimakkaasti individualismia, feminiinisyyttä ja tasa-arvoa. Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maissa vallitsee enemmän kollektivismi, maskuliinisuus ja epätasa-arvo. Kulttuuritietämys antaa lisäksi itseluottamusta kansainvälisessä kaupassa ja auttaa ottamaan kulttuurin huomioon asiakaspalvelussa.

5. Kulttuurien yhteisvaikutuksen kehittäminen: Kussakin kulttuurissa on jotain ainutlaatuista. Muiden kulttuurien parhaita puolia voitaisiin siten hyödyntää käsillä olevien ongelmien ratkaisemiseksi.

Monikulttuurisuus on tosiasia nykypäivän Suomessa. Sen kääntämiseksi menestykseksi suomalaisten ja maahanmuuttajayhteisöiden tulisi tehdä yhteistyötä avoimin mielin.

Shaidul Kazi, kirjoittaja on HTT sekä taloustieteen ja kansainvälisen markkinoinnin lehtori Tampereen ammattikorkeakoulussa