perjantai 4. tammikuuta 2013

Yle: Tällainen on afgaanipakolaisten uusi koti

Yle Savo: Tällainen on afgaanipakolaisten uusi koti 4.1.2013

Sonkajärvi majoittaa ensimmäiset afgaanipakolaisensa kolmeen keskustan kaksioon. Parhaillaan asuntoihin kerätään sisustus- ja keittiötavaraa.

Sonkajärvellä valmistaudutaan ottamaan vastaan kuntaan tulevat ensimmäiset afgaanipakolaisperheet. Parin viikon sisällä kuntaan saapuu kaksi leskiäitiä jälkeläisineen: yhteensä kymmenen ihmistä, jotka ovat lähes kaikki aikuisia.

Sonkajärven kunta tarjoaa afgaaniperheille rivitaloasunnot kuntakeskuksesta. Seitsenhenkinen perhe majoitetaan kahteen vierekkäiseen peruskorjattuun kaksioon. Toinen perhe majoitetaan kolmanteen kaksioon.

Sonkakodin toimitusjohtaja Veli Hynynen uskoo kymmenen pakolaisen mahtuvan hyvin kolmeen kaksioon.

- Minulle on kerrottu, että vaikka perhe olisi kuinka iso, he viettävät aikaa mieluiten hyvin lähellä toisiaan.

Tietoa afgaanien mieltymyksistä saatiin suurlähetystöstä

Afgaanien tuleva koti on vielä tällä hetkellä aika alaston. SPR:n vapaaehtoinen Eila Kurtelius uskoo asunnon näyttävän kovin toisenlaiselta, kunhan uudet asukkaat ovat kotiutuneet.

- Luulen, että täällä on sitten isoja mattoja lattialla ja komeita verhoja ikkunoissa. Paljon tyynyjä lattialla ja seinämillä myöskin. Tuoleja on lähinnä vapaaehtoisia ja virkamiehiä varten, Kurtelius visioi.

Hän sanoo hankkineensa tietoa afgaanien kodeista Suomen Afganistanin-suurlähetystöstä. Sieltä saadun tiedon perusteella paikallisissa kodeissa on mattoja sekä lattialla että seinillä.

- Mutta selitys on se, että asunnot ovat siellä yhtä hataria kuin harakanpesät. Ja siellä on talvella myös kylmä, kertoo Kurtelius.

Parhaillaan afgaanipakolaisille kerätään välttämättömiä tavaroita, jotta he pääsevät arjessa alkuun.

- On mukavampi tulla kun ei ole pelkät seinät odottamassa, vaan on saatu jotain sisustusmateriaalia keräyksessä. Heidän tapansa elää kodissa on enemmän siellä lattiatasolla, mattojen ja tyynyjen päällä, kertoo Suomen Punaisen Ristin maahanmuuttoyhdyshenkilö Leila Honkala sanoo.

"Tarvitaan hyväkuntoisia, lämpimiä päällysvaatteita"

Keräyksen ovat järjestäneet Sonkajärven SPR:n apuna paikalliset Martta- ja Leijona-järjestöt. Tavoitteena on saada muun muassa lämmintä vaatetta Suomen talven keskelle saapuville afgaaneille.

- Lähinnä tarvitaan hyväkuntoisia, lämpimiä päällysvaatteita ja talviurheiluun sopivia vaatteita, että voitaisiin harrastaa heidän kanssaan, Leila Honkala kertoo.

Uusi koti -hankkeen pakolaisasiain palveluohjaaja Tiina Miettisen mukaan pakolaisten kulltuuritausta ei tässä vaiheessa valmisteluja näy mitenkään erityisesti.

- Esityöt ovat tällä hetkellä hyvin samanlaisia kuin he tulisivat jostakin toisesta kulttuurista. Teemme nyt ihan käytännön järjestelyjä: henkilötunnukset haetaan maistraatista ja mietitään etukäteen kotoutumiskoulutusta ja koulu- ja terveydenhuoltojärjestelyjä, Miettinen sanoo.


Mistä on kyse?
- Sonkajärvellä valmistaudutaan ottamaan vastaan kuntaan tulevat ensimmäiset afgaanipakolaisperheet
- Parin viikon sisällä kuntaan saapuu kaksi leskiäitiä jälkeläisineen
- Tulijoille kerätään parhaillaan lahjoituksina vaatteita ja keittiö- sekä sisustustavaraa